Ekonomija i zvanično u recesiji: Kako će se problemi u Njemačkoj odraziti na BiH

27.05.2023. | 07:36

Njemačka ekonomija i zvanično je ušla u recesiju, jer je u dva uzastopna kvartala pao BDP, i procjene stručnjaka su da to neće dugo trajati, ali da će se u svakom slučaju odraziti na BiH, posebno na njen izvoz, kod kojeg se već vide znaci usporavanja.

Iako recesiju u Njemačkoj posmatraju kao tehničku, činjenica je da će usporavanje njene ekonomije osjetiti cijela Evropa, i ključno je pitanje koliko će sve to trajati. Ako je suditi po istorijskim iskustvima, Njemačka će se vrlo brzo oporaviti, što govore i zvanične procjene da će njena ekonomija ipak na kraju, na godišnjem nivou rasti.

BDP Njemačke u prva tri mjeseca ove godine pao je za 0,3 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada se smanjio za 0,5 odsto.

“Nakon što je BDP kliznuo u negativno područje već krajem 2022. godine, njemačka ekonomija zabilježila je dva negativna kvartala zaredom”, rekla je Ruth Brand, predsjednica Destatisa.

Ipak, pozitivni impulsi postoje, jer su ulaganja kompanija i izvoz u odnosu na prethodna tri mjeseca porasli za tri odsto, odnosno za 0,4 odsto, a procjene Vlade Njemačke su da će rast na kraju godine biti najmanje 0,4 odsto.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Palama, rekao je da se njemačka recesija već osjeti i u Republici Srpskoj, gdje je pao izvoz od nekih deset odsto, što je povezano sa stanjem na inostranim tržištima.

“Nadam se i očekujem da će Njemačka vrlo brzo krenuti naprijed, a što opet ne zavisi samo od njih i to je sticaj okolnosti na koji čak ni velika Njemačka ne može da utiče i više su povezane sa politikom nego stanjem ekonomije”, rekao je Đogo za “Nezavisne novine”. On kaže da će tehnička recesija u Njemačkoj sasvim sigurno uticati i na ostale zemlje, jer je ona motor Evrope i najveća evropska ekonomija i kao takva je centar sistema koji će zasigurno gubiti na dinamici.

“Njemačka ima zdravu strukturu privrede, i ranije krize je prevazilazila uglavnom tako što se sve završi na toj tehničkoj recesiji od dva kvartala i poslije počnu rasti. Kroz istoriju od 1949. godine Njemačka nije bila u recesiji dug period, već je uglavnom sve to kratko trajalo”, rekao je Đogo.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni, Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca ove godine u Njemačku izvezla robu u vrijednosti od 930.606.656 KM, a zanimljivo je da je u martu ove godine izvozom od 245 miliona KM zabilježen rekord izvoza u Njemačku.

Kada je riječ o uvozu, Bosna i Hercegovina iz Njemačke u prva četiri mjeseca ove godine uvezla je robu u vrijednosti od 1,027 milijardi KM. U smislu robne razmjene, poslije Hrvatske, Njemačka je najznačajnija zemlja, a odmah iza nje su Srbija, Italija i Slovenija.

“Recesija u Njemačkoj ne bi trebalo da ima značajnijih uticaja na našu ekonomiju. Tačno je da smo mi vezani za njih u smislu izvoza, ali moja slobodna procjena je da neće biti značajnijih implikacija po ekonomiju BiH”, rekao je Ermin Cero, ekonomista.

On takođe naglašava da je Njemačka motor Evropske unije i da vjeruje da će se vrlo brzo vratiti na poziciju rasta, ali da se njeno usporavanje može osjetiti i u ostalim zemljama Evropske unije, jer “kad Njemačka kihne, ostali se prehlade”.

“Vjerujem da će se ekonomija Njemačke vrlo brzo oporaviti i početi da raste, jer ako nisu prošle godine bili u recesiji, ne vidim zašto bi ovu godinu završili tako”, zaključio je Cero za “Nezavisne novine”.