Dolar nastavio da tone: Američka valuta gubi na vrijednosti iz dana u dan

02.08.2021. | 20:26

Američki dolar je danas opet oslabio jer su se investitori ponovo okrenuli ulaganjima u rizičniju imovinu poslije prošlonedjeljnog saopštenja Federalnih rezervi (FED) da neće žuriti s povećanjem kamata ni sa povlačenjem finansijske podrške privredi SAD.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema korpi šest glavnih rivalskih valuta, potonuo je za 0,17 odsto na 91,937 poena na trgovanju do 14 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Pošle nedjelje, dolarski indeks je pao za 0,88 odsto, što je njegova najgora trgovačka sedmica od početka maja, udaljivši se od troipomjesečnog maksimuma zabilježenog samo sedam dana ranije, kada su trgovci očekivali da će FED nagovijestiti skoriji početak pooštravanja monetarne politike.

Evro je ojačao prema dolaru za 0,16 odsto na 1,8884 dolara. Jedinstvena valuta evropskog monetarnog bloka gotovo da nije reagovala na objavu kompanije IHS Markit da se indeks menadžera nabavke (PMI) za proizvodni sektor evrozone spustio u julu sa junskog rekordnog nivoa, mada je ostao na pozitivnoj teritoriji.

Britanska funta je takođe porasla u odnosu na američku valutu za 0,17 odsto na 1,3913 dolara uoči sjednice Banke Engleske kasnije ove nedjelje.

Glavni indeksi na Vol Stritu su na početku današnjeg trgovanja u Njujorku u usponu, pošto su poboljšani izgledi za usvajanje američkog zakona o ulaganjima u infrastrukturu podgrijali apetite investitora za rizikom.

Čini se da su akteri na valutnim tržištima spremni da se uzdrže od krupnijih poteza uoči predstojećeg julskog izveštaja o zapošljavanju u nepoljoprivrednom sektoru u SAD, koji treba da bude objavljen u petak, ocjenjuje britanska agencija, prenosi Tanjug.

Drugi važan događaj koji bi mogao da utiče na berzanska kretnja je okupljanje centralnih bankara krajem avgusta na godišnjem simpoziju u Džekson Holu u Vajomingu, a na kojem bi zvaničnici FED mogli da promjene ili da potvrde svoj stav o relaksiranoj monetarnoj politici.