Đokić tvrdi: Srpska će se uspješno suočiti sa svim izazovima u oblasti energetike

07.09.2023. | 16:46

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je na “Banjaluka energetskom forumu” da je potpuno uvjeren da će Republika Srpska odgovoriti svim izazovima u oblasti energetike na adekvatan način.

Đokić je istakao da je Republika Srpska posvećena energetskoj tranziciji, koja se dešava već duži vremenski period, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je istakao da se posljednjih godina u svijetu dešavaju burne promjene u sektoru energetike, kao i da je svakoj državi važno da osigura energetsku bezbjednost i stabilnost za privredu i stanovništvo.

Prema njegovim riječima, ključni cilj naše strategije energetike je osiguranje potpune energetske bezbjednosti i nezavisnosti i maksimalne efikasnosti u pogledu proizvodnje i prenosa električne energije.

“Naša strategija energetike otvara mogućnost novih investicija i taj smo proces uveliko počeli. To nas je dovelo u poziciju da, u poređenju sa državama regiona, budemo lider u ovom dijelu Evrope u pogledu razvoja novih energetskih kapaciteta”, rekao je Đokić, dodavši da će većina planiranih i započetih projekata sigurno biti završena u predviđenim rokovima.

To će, dodao je on, osigurati dovoljno energije za domaći konzum.

“Ostvarivaćemo i određene tržišne viškove koji će nam obezbijediti dodatne prihode i dati mogućnost da iskoristimo prirodne pogodnosti, kao i tehničko-tehnološke resurse koje imamo. Prije svega, tu mislim na našu Elektroprivredu”, naglasio je Đokić na prvom panelu Banjaluka energetskog foruma, koji se bavio strategijom razvoja energetike i izazovima sa kojima se Republika Srpska susreće na putu praćenja aktuelnih trendova u toj oblasti.

On je ukazao na vrlo brze promjene u sektoru energije, naročito imajući u vidu tržište električne energije.

“Svakako da Strategija koja je donesena prije pet godina nije mogla da predvidi i obuhvati sve što se u međuvremenu dogodilo, kao što ne može da se očekuje da ista zadovolji u pogledu narednog perioda. U ovakvim okolnostima pet godina u dinamičnom sektoru, kao što je sektor proizvodnje i trgovine električnom energijom je ipak dugačak period. Zelena agenda za zapadni Balkan, ubrzani zahtjevi za dekarbonizaciju, sukob u Ukrajini i energetska kriza, sve se to desilo u međuvremenu”, rekao je ministar energetike i rudarstva.

On je podsjetio da je u toku izrada Energetskog i klimatskog plana Republike Srpske i BiH, koji će aktuelizirati sve promjene.

“Plan za energiju i klimu odnosi se na strategiju zemlje za ostvarivanje ciljeva u vezi s klimom i energijom postavljenim od EU. Plan opisuje napore zemlje u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, povećanju udjela obnovljivih izvora energije i poboljšanju energetske efikasnosti, čemu smo maksimalno posvećeni. Potpuno sam uvjeren da će Republika Srpska odgovoriti svim tekućim i dolazećim izazovima na adekvatan način”, naglasio je ministar.

Govoreći o cijeni električne energije, Đokić je istakao da je cijena struje za privredu i domaćinstva u Republici Srpskoj ostaje najniža u regionu i da je tako bilo i u toku energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, u kojoj su privreda i stanovništvo Republike Srpske bili izuzeti od velikih poskupljenja.

On je rekao da će Vlada, kao i do sada, svojim aktivnostima u okviru onoga što je dozvoljeno, bez uticaja na slobodu trgovine i slobodno tržište energije, doprinositi razvoju privrede kroz određene mjere, prije svega razvojnog karaktera, koje će obezbijediti dovoljne količine energije i podstaći tržišnu konkurenciju u ovoj oblasti.

“U svemu tome je najbitnije očuvati stabilnost i nezavisnost elektroenergetskog sistema i naše proizvođače, koji su stub razvoja naše Republike. To, prije svega, podrazumijeva, očuvanje uslova za stabilno poslovanje naše Elektroprivrede kao najvećeg garanta sigurnosti u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom”, zaključio je Đokić.

Konferenciju je organizovala Unija poslodavaca Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva.