Cijene nafte stabilno rastu: Ocjena analitičara da je korona pod kontrolom

Cijene nafte stabilno rastu, jer naftni magnati vjeruju da je virus korona pod kontrolom, ocjenjuju ekonomski analitičari.

Čak i uz rast novih zaraženih u SAD, Aziji i dijelovima Evrope, analitičari smatraju da bi veća stopa vakcinacije mogla ograničiti potrebu za “teškim blokadama”, koje su umanjile potražnju za naftom u prošloj godini

Na svjetskim su tržištima cijene nafte rasle su i prošle sedmice.

Na londonskom tržištu cijena barela prošloge sedmice povećana je 1,8 odsto – na 75,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 odsto – na 73,95 dolara.

Tokom jula cijena barela u Londonu povećana je 1,6 odsto – to je četvrti mjesec zaredom kako raste, dok je na američkom tržištu cijena barela ostala nepromijenjena.

Rast cijena je uočljiv zahvaljujući uvjerenju trgovaca da će potražnja za gorivom i dalje rasti uprkos širenju delta soja korone zbog čega prijeti rizik od uvođenja novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka svjetske ekonomije.

I zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak ističe da potrošnja nafte raste širom svijeta.

Naftni kompleks ponovno je analizirao situaciju vezanu za koronu i zaključio da bi potražnja mogla samo “skromno da oslabi”, odnosno “minijaturno” u odnosu na lanjski pad potrošnje, ističe Džim Riterbuš, predsjednik u kompaniji “Riterbuš i asocijacije”.

Očekuje se da će globalna tržišta nafte ostati u deficitu, uprkos nedavnoj odluci Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njenih saveznika da povećaju proizvodnju tokom ostatka godine.

Rastu cijena pogoduje i podatak da su zalihe sirove nafte u SAD prije sedam dana pale za 4,1 miliion barela, što je posljedica pada uvoza i proizvodnje.

Kako procjenjuju ekonomski portali, ekonomski oporavak SAD i dalje je na dobrom putu, uprkos rastu broja novozaraženih virusom korona, objavila je američka Centralna banka.

Ekonomski analitičari procjenjuju da rastu cijena pogoduju i poteškoće u pregovorima između SAD i Irana o iranskom nuklearnom programu, što bi moglo značiti novo odgađanje povratka iranske nafte na svjetsko tržište.

Ostavite komentar: