Traže hitne izmjene zakona: Udvostručiti prag koji definiše malog preduzetnika

25.02.2024. | 09:45

Zanatsko-preduzetnička komora Republike Srpske insistira na hitnoj izmjeni Zakona o porezu na dohodak kako bi se udvostručio prag koji definiše malog preduzetnika, izjavio je Srni direktor Zanatsko preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević.

Blagojević je naglasio da je to jedan od gorućih problema preduzetnika, koji smatraju da je potrebno povećati prag na 100.000 KM, čime bi se podstakao rast broja preduzetnika i spriječilo gašenje postojećih, kao i širenje sive ekonomije.

On je podsjetio da je na insistiranje Zanatsko-preduzetničke komore, kao i kompletnog komorskog sistema, prag za ulazak u PDV sistem podignut sa 50.000 KM na 100.000 KM, dodajući da je prag za malog preduzetnika ostao na iznosu od 50.000 KM, zbog čega Komora insistira na izmjeni Zakona o porezu na dohodak.

“Svi smo svjesni sada već višegodišnje inflacije, odnosno povećanja gotovo svih cijena, što je brojne male preduzetnike još prošle godine primoralo da pređu granicu od 50.000 KM i izgube status malog preduzetnika, to jest izgube benefite koje su po tom osnovu ostvarivali”, rekao je Blagojević.

On smatra da je potrebno promijeniti stav Zakona o porezu na dohodak koji definiše da mali preduzetnik, koji je odustao od izbora da bude oporezovan kao mali preduzetnik, ne može ponovo tražiti ovaj status u periodu od tri godine od dana opoziva.

“Potrebno je preduzetnicima koji su u prošloj godini zbog inflacije izgubili status malog preduzetnika, omogućiti da vrate ovaj status u ovoj godini. Nije isto ako je neko tražio opoziv statusa ili ga je izgubio. Zbog toga je potrebno odvojeno tretirati ove slučajeve”, dodao je Blagojević.