Republiku Srpsku očekuje novi rast cijena polovnih vozila

25.02.2024. | 08:39

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a manje ponude, porasla je njihova cijena, ali dodatni rast očekuje se i dalje, smatraju naši sagovornici i ističu da je u proteklom periodu cijena polovnjaka skočila za 30 odsto.

Naime, prema istraživanjima istočnoevropskih zemalja, cijene polovnih automobila će nastaviti da rastu i ove godine.

Takođe, očekuje se da će kupci postati pragmatičniji i fleksibilniji u odabiru vozila.

Kako je rekao Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, cijene polovnih automobila i dalje rastu, čak i na višem nivou nego što se to očekivalo, te su u porastu za nekih 30 odsto.

“Razloga ima više, a jedan od osnovnih je to što je ponuda polovnih vozila, a prije svega u Njemačkoj, odakle najviše auta dolazi na naše tržište, manja nego ranije, ali je u Njemačkoj zabilježen i pad proizvodnje novih automobila”, kazao je Ćorić i istakao da se u zadnje vrijeme puno pažnje daje na proizvodnju električnih vozila.

“Tako da, kad sve to uzmemo u obzir, ponuda polovnih vozila na njemačkom tržištu je vrlo siromašna, a kada imamo manju ponudu, znamo da i cijene rastu”, kazao je Ćorić.

Dodao je da je kupovna moć stanovništva manja, jer, kako kaže, automobili su izuzetno skupi, inflacija je prisutna i sve su to elementi koji upućuju na to da se više kupuju polovni automobili u odnosu na nove.

“Cijene polovnih vozila izuzetno su visoke, nekada se za 20.000 KM mogao kupiti veoma dobar automobil, sad se za taj iznos novca, koji nije mali, ne može kupiti solidan polovni automobil”, ističe Ćorić.

Dodao je da će stanovnici Srpske biti u velikom problemu, ali i izazovima kako doći do boljeg auta nego što u ovom trenutku imaju i da smanje prosječnu starost automobila na našim ulicama.

“Ukoliko se građani odluče da kupe auto, moraće sigurno dizati krediti pod nepovoljnim uslovima i kupovati polovne automobile”, kazao je Ćorić.

Kako je rekao, iako je godina tek na početku, nije realno očekivati da će u ovoj godini doći do pada cijene automobila.

“Biće uspjeh ako se cijene zadrže na sadašnjem nivou”, kazao je Ćorić.

Dodao je da je, kako trenutno stoje stvari, prisutan strah od poskupljenja svih vrsta proizvoda tako da sve prognoze govore da i nas očekuju više cijene automobila.

Iz salona auta “Das auto” Banjaluka kazali su da oni uglavnom prodaju automobile u vrijednosti od 15.000 do 20.000 KM.

“Cijene polovnih vozila već su izvjestan periodu u porastu, ali zadovoljni smo brojem prodatih auta”, kazali su u salonu “Das auto”.

Iz auto-kuće “Auto plus” Banjaluka kazali su da još nisu dobili nove cjenovnike.

“Svaki novi model malo poskupi, jer se poveća oprema u njemu, ali i zbog usklađenosti sa Evropskom unijom”, kazali su iz ovog salona i dodali da oni sada imaju popust od 1.000 KM na kupovinu novih KIA auta.