BiH bi trebala što prije da pristupi “Otvorenom Balkanu”: Nula minuta na granici veliki benefit

30.07.2021. | 10:03

Slobodan pristup tržištu i nula minuta čekanja na granici ključni su benefiti dogovora koji su juče postigli lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, zbog čega bi i BiH trebalo što prije da preduzme korake za pristupanje tom sporazumu.

Poručuju to iz Spoljnotrgovinske komore BiH, ističući da je BiH odavno izrazila želju i spremnost da bude dio mini Šengena.

“Priključivanjem toj inicijativi obezbijedilo bi nam pristup većem tržištu i skratilo procedure prilikom transporta robe te čekanje na granicama svelo na minimum. Na carinama bi sigurno bile skraćene procedure kod pregleda robe, jer bi se uvažavali pregledi iz svih zemalja i ne bi se ponavljale analize“, rekao je za “Glas Srpske” potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Naglasio je da ima nedostataka koje je potrebno otkloniti, ali da je sve moguće riješiti u hodu veoma brzo na dobrobit domaćih privrednika.

„BiH treba da pristupi toj inicijativi ma kako se ona zvala, jer ključ svega je da robu koju proizvedemo imamo gdje da prodamo, a mi smo već u mnogo čemu konkurentni“, istakao je Vasić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su juče na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju sporazume koji se odnose na saradnju tri zemlje u slučaju elementarnih nepogoda, uklanjanje trgovinskih barijera i olakšavanje protoka ljudi i pristup tržištu rada.

Na zatvaranju oficijelnog dijela foruma predstavljeno je novo ime i logo mini Šengena, te se od juče ta inicijativa naziva “Otvoreni Balkan”.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je da je cilj inicijative da privrednicima znatno olakša poslovanje u regionu i da prevoznici na granici čekaju nula minuta.

„Važno je da pričamo o ekonomskoj saradnji, da više pričamo o ekonomiji i napravimo novac, i imamo vidljive rezultate saradnje“, rekao je Čadež.

Dodao je da prevoznici iz Srbije sada čekaju 120 do 160 minuta na granici, a cilj je da nema čekanja kako bi privrede bile mnogo konkurentnije.

Čadež je istakao da je važno da se pojednostave procedure za radne dozvole, jer se privrednici žale da nemaju dovoljno dobre radne snage.

Forum

Regionalni ekonomski forum u Skoplju okupio je 314 kompanija iz 11 zemalja, među kojima je i BiH.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Elektro-Bijeljina” Marko Mihajlović istakao je da su ovakvi skupovi od izuzetnog značaja za budućnost regiona.

„Evropske integracije su naša neminovnost i ovo je najbolji način da pokrenemo neke segmente u tom pravcu kako bismo osigurali bolju budućnost za sve na ovim prostorima“, rekao je Mihajlović  koji je takođe učestvovao na forumu.