Benzinske pumpe bez goriva: Prijeti li i ostatku Evrope ‘britanski scenarij?

Teško je znati kako se osjećuju Britanci nakon Brexita, mnogi su još vjerojatno ponosni, možda je podrška tom činu i porasla… Jedno je, međutim, sigurno: posljedice Brexita osjećaju svakodnevno, a posebno se dramatičnom činila nestašica goriva na benzinskim pumpama. S pooštrenjem viznih uslova za vozače iz istočne Evrope, oni su gotovo nestali s Ostrva, a drugih vozača cisterni nema. Kažu da je u Britaniji manjak oko 100.000 vozača, ali i ostatak Europe mogao bi biti u problemima.

Njemačko Savezno udruženje za transport, logistiku i zbrinjavanje robe (BGL) upozorava da ni evrpski privredni div nije daleko od tog scenarija, a to bi se moglo odnositi i na ostatak kontinenta. Za razliku od Velike Britanije, koja je poželjela kontrolisati broj inostrahih radnika i to joj se obilo o glavu, Njemačka ima drugi tip problema.

Prema Federalnom zavodu za statistiku, vozači kamiona (veoma teška profesija u kojoj je potrebno žrtvovati veliki dio privatnog života) su u 2020. zarađivali u prosjeku 14,21 eura bruto po satu – u usporedbi s prosječnim prosjekom od 19,97 eura za kvalifikovane radnike. Vozači kamiona mjesečno su u prosjeku zarađivali 2623 eura bruto, dok su zaposlenici sa sličnom obukom i stručnim iskustvom zarađivali 3286 eura.

Prema BGL-u, svake godine u penziju ode 30.000 kamiondžija, a novih je tek između 13.000 i 17.000. U Njemačkoj trenutno nedostaje između 60.000 i 80.000 vozača. Procjenjuje se da bi prve ozbiljne nestašice proizvoda zbog manjka vozača kamiona mogle krenuti 2022. ili 2023. godine.

Ostavite komentar: