Agencija za statistiku BiH: Realni rast BDP-a u prvom kvartalu 5,5 odsto

06.07.2022. | 14:33

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH u prvom kvartalu iznosio je 5,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP od 1,5 odsto u prvom kvartalu, u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

U prvom kvartalu, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrijednosti zabilježen je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 22,5 odsto, te trgovini na veliko i malo, popravci motornih vozila i motocikala 16,1 odsto.

Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom virusa korona uticala je na većinu zemalja, pa tako i na BiH, ističu iz Agencije i dodaju da podaci pokazuju da je pandemija uticala i na kretanje BDP-a prema rashodnom pristupu.

“BDP u prvom tromjesečju, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježio je realan rast od 5,5 odsto, što ukazuje na oporavak ekonomije”, navode iz Agencije.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodni period pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP-a u prvom tromjesečju od jedan odsto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Kategorije BDP-a, prema rashodnom pristupu, koje su u prvom tromjesečju, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine zabilježile realni rast su potrošnja domaćinstava 6,7 odsto, bruto investicije 23,1 odsto, izvoz robe i usluga 40,6 odsto, uvoz robe i usluga 41 odsto, dok je potrošnja zemlje zabilježila realni pad od 0,2 odsto.