Agencija za statistiku BiH: Proizvođačke cijene u julu niže za 1,4 odsto

11.09.2023. | 15:19

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju u BiH u julu niže su za 1,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Taj procenat u odnosu na isti period lani manji je za jedan odsto. Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u julu niže su za jedan odsto u odnosu na jun, a za 0,1 odsto u odnosu na jul 2022. godine.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u julu niže su za 1,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a za 2,3 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Proizvođačke cijene u kapitalnim proizvodima u sedmom mjesecu više su za 0,4 odsto u odnosu na jun, dok su niže u energiji za 1,5 odsto, intermedijarnim proizvodima za 2,3 odsto, trajnim proizvodima za 0,4 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,2 odsto.

Proizvođačke cijene u kapitalnim proizvodima u julu su bile veće u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5,7 odsto, trajnim proizvodima za 7,5 odsto, te netrajnim proizvodima za 11,1 odsto, a manje u oblasti energije za 3,6 odsto i intermedijarnim proizvodima za 5,6 odsto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u julu niže su u prerađivačkoj industriji za dva odsto u odnosu na jun, dok su više u vađenju ruda i kamena za 1,1 odsto, te proizvodnji električne energije za 0,8 odsto.

Rast nivoa cijena je u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine zabilježen u vađenju ruda i kamena za 3,8 odsto i proizvodnji električne energije za 0,8 odsto, dok je pad od 1,7 odsto bio u prerađivačkoj industriji.