Zadovoljavajuće zdravstveno stanje divljači: Odstrijeljeno 27 divljih svinja, sve negativne na afričku kugu

26.02.2024. | 12:37

Lovci iz Novog Grada su u lovnoj sezoni 2023/24. godini odstrijelili 27 divljih svinja i sve su bile negativne na afričku kugu, rekao je Srni predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan” Vojin Bera, koji je ocijenio zadovoljavajućim zdravstveno stanje divljači.

Bera je pojasnio da je planom bio predviđen odstrel 20 divljih svinja ali je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zatražen dodatni broj.

“Kada je u pitanju afrička svinjska kuga, svi treba da budu na oprezu, posebno mi, s obzirom na to da smo u pograničnom području”, rekao je Bera.

On je dodao da je na usjevima evidentirano manje štete od divljih svinja nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu, navodeći da su i ove sezone zasijali 15 dunuma kukuruza kako bi pripremi hranu za divljač.

“U našem lovištu imamo pojavu šakala, a radi o štetočini koja može pričiniti veliku štetu. Imali smo ove sezone dva odstrela”, naveo je Bera.

On je istakao da je sinoć u lovište kojim gazduju ubačeno 20 divljih zečeva, dok je u protekle četiri sezone ubačeno 900 fazana i 20 zečeva.

Lovačko udruženje “Fazan” postoji od 1945. godine, okuplja 250 članova u pet sekcija i gazduje lovištem površine 16.247 hektara, od čega je lovna površina 14.251 hektar.

Udruženje je dobilo zlatni orden Lovačkog saveza Republike Srpske i srebrnu plaketu opštine Novi Grad.