Miljanovićeva istakla: Ilegalno oružje nije igračka, njemu nije mjesto u kućama

26.02.2024. | 08:28

Tokom prošle godine u akciji “Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju!” MUP Srpske prikupio je od strane građana oko 870 komada oružja i 2.800 komada municije, izjavila je Mirna Miljanović načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske.

Miljanovićeva je gostujući i Јutarnjem programu RTRS-a istakla da je fokus akcije da se građani informišu šta da rade ukoliko pronađu ilegalno oružje.

– Kroz kampanju ćemo građanima pojasniti prednost amnestije ukoliko nelegalno oružje predaju policiji. To znači da osoba koja nije krivično odgovarala u ovom slučaju neće snositi nikakvu sankciju – dodaje Miljanovićeva.

Ona je istakla da je oružje samo po sebi opasnost i instrument za činjenje krivičnog djela i da ovom akcijom pokušavaju da ohrabre građane da oružje prijave najbližoj policijskoj stanici.

– Čuvanje ilegalnog oružja je posebna opasnost. Oružje nije igračka, pogotovo ilegalno, i njemu nije mjesto u kućama – navela je Miljanovićeva.

Ona je istakla da će MUP Srpske po gradovima organizovati info pultove na kojima građani mogu dobiti informacije kako da postupe ukoliko dođu u posjed ilegalnom oružju, ali i sankcijama ukoliko to oružje ne prijave.

Akcija “Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju!” provodi se tokom februara i marta na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a uključuje sve MUP-ove u oba entiteta i Brčko Distriktu.