Već zabilježeno kršenje mjera u školama: Nastavnik bez maske, zaraženi đaci na nastavi

Slaviša Spasojević, nastavnik područnog odjeljenja OŠ „Sveti Sava“ u Modriči, kategorički je odbio da nosi masku tokom nastave! Roditelji u školu šalju djecu koja su bila u postupku testiranja na korona virus…

Ovo su samo neki od slučajeva zabilježenih na početku školske godine, kako kod nas, tako i u regionu, koji su potvrdili da pojedinci još nisu svjesni kakvu opasnost sa sobom nosi nepridržavanje mjera prevencije širenja zaraze korona virusa.

Tako je Spasojević, i nakon upozorenja direktora da je nošenje maske obavezno i da će, u suprotnom, biti udaljen iz učionice, ostao dosljedan u nepoštivanju ove mjere, za koju epidemiolozi kažu da je broj jedan kada je riječ o sprečavanju širenja zaraze.

Драга моја браћо и сестре у Господу нашем Исусу Христу, који сте ми у ова последња 24 часа исказали велику и несебичну…

Gepostet von Славиша Спасојевић am Donnerstag, 3. September 2020

Ministarstvo prosvjete i kulture RS potvrdilo je da ovaj nastavnik odbija da nosi zaštitnu masku, a rukovodstvo škole pozvali su da utvrdi njegovu odgovornost i povredu radne obaveze.

“Nošenje zaštitnih maski učenika i svih zaposlenih u školama jedna je od preventivnih mjera zaštite i očuvanja njihovog zdravlja, u skladu s preporukama IJZ i Ministarstva zdravlja RS. Vlada je obavezala direktore škola da sprovode sve mjere bezbjednosti”, kažu za Srpskainfo u ovom ministarstvu.

Zanimljivo je da je Spasojević danas, tokom ranog prijepodneva, na Fejsbuk okačio status, kojim se implicira da su tenzije popustile.

Ситуација на послу је омекшала… 😊 Можда следеће седмице и маске падну. 😁

Gepostet von Славиша Спасојевић am Freitag, 4. September 2020

Ministarstvo je još jednom apelovalo da se građani pridržavaju svih preventivnih epidemioloških mjera, s ciljem zaštite i očuvanja zdravlja učenika i svih zaposlenih u školama, bezbjednog boravka u školi, te nesmetanog odvijanja nastavnog procesa.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, Miroslav Popržen, kaže da je prijatno iznenađen reakcijom i djece i roditelja, te koliko se mjere poštuju, a da odstupanja treba kažnjavati, jer se ne radi samo o zdravlju ili volji pojedinca.

“U našoj školi i aktivu nismo imali nijedan problem u provođenju mjera. Čak su i djeca nevjerovatno samosvjesna. S druge strane, nošenje maske tokom posla je obaveza. Kršenje ove mjere može biti svrstano pod težu povredu radne discipline i da se vodi disciplinski postupak. To je isto kao kada ugrožavate bezbjednost drugih. Sporni su pojedinci koji odskaču i kojih uvijek ima, ali po meni, to treba kažnjavati strogo. Posebno one koji imaju sumnju na zarazu, a dolaze među djecu”, poručuje Popržen.

Upravo to se desilo u Srbiji, gdje su već prvog dana škole zabilježeni slučajevi da su roditelji u školu slali djecu koja su bila u postupku testiranja, a rezultati testa još nisu bili poznati.

Riječ je o jednom učeniku trećeg razreda osnovne škole iz Beograda i jednoj učenici šestog razreda iz Kragujevca. Za oba đaka uzorak je uzet 31. avgusta, što, međutim, roditelje nije spriječilo da ih, ne znajući jesu li pozitivni, 1. septembra pošalju u školu, da bi se ubrzo ispostavilo da su djeca pozitivna na korona virus.

U slučaju osnovca iz Beograda, njegovi školski drugari i učiteljica nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Ovo je potvrda u kojoj mjeri nesavjesno ponašanje pojedinaca može da ugrozi nastavu u cijelom jednom odjeljenju.

Ministarstvo prosvete Srbije je, protiv nesavjesnih roditelja, a zbog povrede bezbjednosti druge djece i nesavjesnog ponašanja, podnijelo prijavu Centru za socijalni rad.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Modriča, Zlatko Lazić, kaže da je prvi dan škole dobio informaciju da je nastavnik Slaviša Spasojević, u područnoj školi, bio na poslu bez maske.

“Pozvao sam ga i opomenuo da sljedeći dan ne može prisustvovati nastavi bez maske. Sutra dobijem opet informaciju da nije imao masku. Onda ga pozovem kod sebe, pa smo se oko dva i po sata ubjeđivali. On, jednostavno, ne želi da poštuje te propise, koje su nama obaveza. Treći dan sam ga udaljio s nastave”, naglašava Lazić.

Ostavite komentar: