Vapaj očajnih mještana: “Treba li da padne mrtva glava zbog nečije nebrige”

Razmišljao sam da prodam kuću i da selim odavde. Ovo je nepodnošljivo. Kaže Taib Kovačević, mještanin Blažuja čija se kuća nalazi stotinak metara od prihvatnog centra za migrante u ovom naselju.

Ono što kaže Taib, misli i većina njegovih komšija. Od decembra prošle godine, kada su migranti s Vučjaka kod Bihaća prebačeni u Blažuj, oni nemaju mira. Njihov život se drastično promijenio.

Pijani se tuku

“Oni po cijelu noć hodaju kroz naša dvorišta. Lome, uništavaju i pijani pa se tuku. Ovo više nije normalno”, pojašnjava Kovačević.

U kuću Zije Kovačevića su nekoliko puta provaljivali.

“I šta da sam ja bio tu? Sigurno je da bih branio svoju imovinu i porodicu. I treba da padne mrtva glava zbog nečije nebrige. Onaj ko ih je doveo ovdje treba i da brine o njima. Bojimo se za svoju djecu. Sve ono što je prije bilo normalno, sada nam je postao izazov, pa čak i odlazak do trgovine”, dodaje Zijo Kovačević. S druge strane kampa u Blažuju ne postoji ograda. Tako migranti nekontrolisano mogu izlaziti u svaka doba. Ali i ulaziti.

“To se konstantno događa. Policija je ispred kampa, ali oni se brinu samo za javni red i mir na kapiji. A to što migranti hodaju po naselju kako im volja, to nikoga nije briga”, kažu oni.

Ograda i voćke Irfana Brajine su u potpunosti polomljene i uništene.

“Vidio sam da u Bihaću ljudima pale kuće, pljačkaju, kradu. Ko će to ovom narodu nadoknaditi? Neće niko. Neko želi napraviti situaciju da mi uzmemo pravdu u svoje ruke i da se mi s njima obračunavamo”, odlučan je Brajina.

Nude smještaj

Problem im prave i komšije koje migrantima izdaju sobe u svojim kućama.

“U komšiluku imamo jednog koji je mimo nas. Njemu migranti ne smetaju. On od njih zarađuje velike novce i nije ga briga što mi ispaštamo”, dodaju stanovnici Blažuja.

Van Der Overart: Broj migranata se mijenja

Piter Van Der Overart za Avaz kaže da je trenutni broj migranata u BiH oko 7.000.

“Ali broj se mijenja. U centrima je uvijek oko 5.200, a ostali spavaju napolju. U narednom periodu ne očekujemo puno veći broj dolazaka sedmično nego što je to sada slučaj”, rekao je Overart.

Ostavite komentar: