Uz strogo poštovanje mjera: Počela akademska godina, brucoši sa maskama i u grupama

Nova akademska godina počela je juče u Srpskoj, a u visokoškolskim ustanovama svečano su održani prvi akademski časovi za brucoše uz poštovanje epidemioloških mjera.

Iako Institut za javno zdravstvo RS do početka nastave nije dostavio fakultetima preporuke za akademsku 2021/22. godinu, studenti prve godine fakulteta bili su podijeljeni u više grupa, sa maskama na licu i uz obavezno održavanje fizičkog rastojanja.

U Univerzitetu u Banjaluci kazali su za “Glas Srpske” da je Senat ove ustanove donio zaključak 23. septembra prema kojem će teoretska i praktična nastava u ovoj akademskoj godini biti održavana prema važećim preporukama Instituta za javno zdravstvo.

“Nastava će se izvoditi uživo uz poštovanje svih važećih preporuka dok to objektivne okolnosti dopuštaju. U slučaju potrebe dozvoljeno je sa klasičnog preći na onlajn oblik izvođenja nastave”,  kazao je portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković.

On je dodao da svaka članica Univerziteta ima mogućnost prilagođavanja izvođenja nastavnog procesa, uvažavajući okolnosti kao što je broj upisanih studenata, godina studija, specifičnost studijskog predmeta, te broj i veličina studentskih grupa.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Zoran Đurić kazao je da su brucoše organizovali u četiri grupe kako bi im poželjeli dobrodošlicu i održali prvi akademski čas poštujući mjere.

“I studenti i zaposleni na fakultetu obavezni su da nose maske i poštuju međusobno rastojanje. Nastava se trenutno izvodi kombinovano, jer nemamo dovoljno prostornog i kadrovskog kapaciteta kako bismo izvodili nastavu uživo poštujući sve epidemiološke mjere”, rekao je Đurić dodavši da su napravili raspored predavanja i vježbi za studente kako bi ispoštovali ova pravila.

I prodekan za nastavu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Radoslav Dekić kazao je da će održavanje nastave zavisiti od epidemiološke situacije, te da su na snazi mjere koje su donesene ranije.

“Obavezno je nošenje maski, fizička distanca, redovna dezinfekcija prostorija i mjerenje temperature na ulazu”, kazao je Dekić dodajući da je na ovom fakultetu nastava počela i za studente na višim godinama studija.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kazao je da početak nove, akademske 2021/2022. godine dočekuju spremnije nego prethodne, kada su svi bili zatečeni pandemijom virusa korona.

“Univerzitet je sada u mnogo boljoj poziciji, jer su i zaposleni i studenti naučili da žive i rade u izmijenjenim okolnostima te veoma uspješno održavaju nastavu i uče i putem onlajn platformi”, kazao je Kulić.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vera Ćevriz Nišić kazala je da se vode odlukom Senata njihovog univerziteta prema kojoj će nastava, za sada, biti izvođena prema klasičnom modelu.

“Još nisu stigla uputstva Instituta, ali se mi rukovodimo odlukom da se krene sa nastavom po klasičnom modelu, a da pređemo na kombinovani model ukoliko se pogorša epidemiološka situacija”, kazala je Ćevriz Nišić.

Buduće ljekare u Foči pozdravio je dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić koji je kazao da je profesorima i ostalim zaposlenima puno srce jer su nakon dužeg vremena amfiteatri bili puni brucoša.

“Nakon godinu i po studenti su se opet okupili na fakultetima, a brucošima je održan i uvodni govor. Studenti su bili podijeljeni u grupe”, kazao je za “Glas Srpske” Bokonjić. Studente su predavači pozvali da se vakcinišu, kazao je Bokonjić, kako bi sačuvali svoje zdravlje i kako bi ova akademska godina bila uspješno završena.

Studentski dom

Vršilac dužnosti direktora Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci Dragoslav Topić kazao je da su brucoši juče počeli da se useljavaju u dom.

“Očekujemo da će za nekoliko dana svi brucoši zadužiti svoje sobe, te da će poštovati epidemiološke mjere koje su na snazi”, kazao je Topić dodajući da je jedno krilo u domu obezbijeđeno za one studente koji budu morali u izolaciju, a koji nisu u mogućnosti da odu svojim kućama.

Ostavite komentar: