Unesena određena poboljšanja: MUP i Sindikat potpisali posebni kolektivni ugovor

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić potpisali su danas u Banjaluci Posebni kolektivni ugovor.

Lukač je izrazio zadovoljstvo jer su potpisanim ugovorom unesena određena poboljšanja i nema nikakvih novih finansijskih opterećenja.

“Imali smo određena pitanja koja će i u narednom periodu biti aktuelna da se rješavaju, kao što je prekovremeni rad, jer pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske imaju prilično veliki broj prekovremenih sati, s obzirom da policija ima ovlaštenja i potrebe da se nađe na svakom mjestu i u svako vrijeme”, rekao je Lukač novinarima.

Kada je riječ o naknadi za prevoz, Lukač je naveo da je to usaglašeno sa ostalim ministarstvima koji potpisuju posebne kolektivne ugovore, te da ostaje isto kao što je i bilo da pravo na ovu naknadu ostvaruju radnici kojima su od posla udaljeni više od četiri kilometra.

“To je Sindikat apostrofirao kao dva bitna pitanja, o čemu ćemo razgovarati i u narednom periodu kako bismo pronašli mogućnost da se prekovremeni rad u MUP-u plaća, jer sada radnici koji imaju prekovremeni sate to kompenzuju za slobodne dane”, rekao je Lukač.

Jondićeva je navela da danas potpisani Ugovor važi tri godine, te istakla značaj da je njegovim potpisivanjem omogućen kontinuitet postojećih prava radnika unutrašnjih poslova.

Ona je istakla da je cilj sindikata da pregovore iskoristi da postojeći nivo prava podigne na viši nivo, ali i da utvrdi neka nova prava.

“Kroz novi Posebni kolektivni ugovor značajno smo bolje normativno uredili pitanje prekovremenog rada i smatramo da je to ozbiljan korak ka konačnom rješenju, koje će Vlada Srpske morati da donese”, rekla je Jondićeva.

Kada je riječ o naknadi za prevoz radnika, ona je navela da za sada sindikati i Vlada o tome nemaju zajednički stav, ali da će biti nastavljeno da se nađe pravično rješenje u vezi sa tim.

Ostavite komentar: