Umičević poručio Vladi: Pokažite mišiće gdje treba, a ne povećanjem plate bez saglasnosti poslodavaca

28.07.2022. | 16:16

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, koji ovu firmu sa oko 1.300 radnika vodi skoro dvije decenije, rekao je da je u narednom periodu potrebno dobro razmisliti o naglom povećanju najniže plate u Republici Srpskoj sa 650 KM na neki veći iznos.

Kako je naveo u objavi na svom Fejsbuk nalogu, trenutno vlada “zatišje pred buru”, te se očekuje odluka Vlade RS o, kako kaže, nedorečenom zahtjevu Saveza sindikata RS za povećanjem najniže plate sa trenutnih 650 KM. On je istakao da u Banjaluci treba uspjeti živjeti i sa platom od 2.000 KM, a ne sa 650 KM, ali da i tih 650 KM treba zaraditi.

“U Tvornici obuće „Bema“ platu od 650 KM nema ni pet odsto radnika. Međutim, nema te plate koja može da stigne ovaj haos i skupoću prije svega hrane, energenata, a zatim i svega ostalog. Nakon posljednjeg poskupljenja prevoza Tvornica obuće „Bema“ mjesečno za prevoz radnika izdvaja 125.000 KM. To na godišnjem nivou znači milion i po KM samo za prevoz”, napisao je Umičević i dodao da je tražio da se na nivou BiH pomogne privredi, da se ukine PDV na prevoz, što bi za tvornicu bila ušteda od 200.000 KM na godišnjem nivou.

Prema njegovim riječima, prevoz se ne računa u najnižu platu, već se primanje obračunava tako što se saberu i najniža plata i prevoz i topli obrok, što je sve zajedno oko 1.000 KM po radniku.

“A i ta najniža plata neće pasti sa nebesa, treba je zaraditi. Vlada RS je dala određene olakšice industriji obuće i na taj način smo povećali plate, uložili u opremu i mašine i na taj način zadržali radnike. Moj strah je da će se naglim povećanjem najniže plate doći do uranilovke odnosno da NK radnik ima 100 KM manju platu od VKV radnika. To se ne smije dozvoliti, to je uništilo i prethodni sistem”, ističe Umičević.

Dodao je da sam prevoz i dolazak radnika na posao košta „Bemu“ milion i KM na godišnjem nivou, što je otprilike kompletna jedna mjesečna proizvodnja.

“Tako da molim odgovorne da dobro razmisle o uranilovci uz sve poštovanje i sindikata i Vlade RS. Niko ne voli više moje radnike od mene, ali go se ne skida. Ovdje treba pokazati mudrost, zaustaviti divljanje cijena, objaviti sve i firme i pojedince koji dobijaju tih 650 KM. Te sve podatke ima Poreska uprava RS. Osim toga, trebalo bi i zvanično objaviti, zašto se to krije, koje firme dobijaju sredstva od Vlade koje su povećale plate, pa da vidimo ko to sve koristi ili zloupotrebljava”, naveo je Umičević i dodao da je potrebno više transparentnosti, odnosno i da “Vlada RS pokaže mišiće gdje treba, a ne povećanjem plate bez saglasnosti poslodavaca”.

“Jako sam zabrinut i kao otac, i čovjek koji 45 godina radi u realnom sektoru, ovo ne ide na dobro. Mi moramo da platimo radnike i rad, ali moramo platu i zaraditi, jer u realnom sektoru platu ne dobijamo”, zaključio je Umičević.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, na kojoj će biti nastavljeni razgovori o povećanju najniže plate, biće održana sutra u prostorijama Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.