U Banjaluku stigao avion sa opremom za mobilnu bolnicu

Avion sa prvom pošiljkom opreme za pokretnu bolnicu, koju je u Njemačkoj nedavno kupila Republika Srpska, sletio je večeras u Banjaluku, na Međunarodni aerodrom u Mahovljanima.

Ova bolnica kupljena je za potrebe eventualnog liječenja pacijenata oboljelih kao posljedica zaraze virusom korona, a u slučaju da kapaciteti bolnica ne budu adekvatni.

Planirano je da se bolnica, ako bude potrebe, postavi u Zalužanima kod Banjaluke.

Drugi dio opreme očekuje se već sutra, a u narednih nekoliko dana bolnica će biti kompletirana.

Podsjećamo, Vlada RS je 21. marta po hitnom postupku donijela Odluku da se sprovede postupak nabavke pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i svom pratećom opremom na površini od 6.000 kvadratnih metara, za šta je izdvojeno 3,6 miliona KM.

Mobilna bolnica je, kako je objasnio premijer Višković ranije večeras, bila spremna u Njemačkoj, a Vlada RS je, čim je čula da je dostupna i da postoji mogućnost kupovine, uplatila novac za ovu nabavku.

Kako je rečeno, ova vrsta bolnice ima svu potrebnu dodatnu opremu kao što su prijemno odjeljenje, ordinacija, apoteka, laboratorija s laboratorijskom opremom, oprema za njegu, oprema intenzivne njege, bolnička oprema, tuševi, wc moduli s kabinama, generator, električni distribucijski centar, set za distribuciju vode i kuhinju.

Ministar Alen Šeranić objasnio je da je to objekat za pacijente sa eventualno lakšom i srednjom kliničkom slikom.

Inače se ovakve bolnice mogu koristiti i u uslovima prirodnih katastrofa i drugim nepredviđenim situacijama.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Gepostet von BL Portal am Freitag, 3. April 2020

 Ostavite komentar: