Tešić pojasnio: Koja je procedura za fizička lica koja žele da prijave uslugu smještaja?

18.03.2024. | 09:14

U Republici Srpskoj je povećan broj fizičkih lica koji pružaju smještaj. U martu mjesecu prošle godine u bazi APIF-a je registrovano 1700 fizičkih lica za pružanje smještaja. Taj broj je nakon 11 mjeseci povećan na 2600, što je povećanje veće od 50 odsto.

Predrag Tešić, pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske, je tokom gostovanja u ATV jutru pojasnio proceduru za fizička lica koja žele da registruju uslugu izdavanja smještaja.

„Prvo treba da odu u turističku organizaciju svoga grada ili opštine, ili u Turističku organizaciju Republike Srpske, ako ne postoji lokalna organizacija. Tu potpisuju ugovor o reklamiranju svoje ustanove. Turistička organizacija te usluge radi besplatno jer rade na promociji turizma Srpske. Sa tim ugovorom, fizička lica treba da odu u APIF i da se tamo registruju, te da ostave svoje podatke“, rekao je Tešić.

Nakon toga, u lokalnoj zajednici trebaju predati zahtjev za kategorizaciju svoga objekta. Kategorizacija objekata postoji godinama, pojašnjava on. Ministarstvo vrši kategorizaciju hotela, motela i pansiona, dakle, pravnih lica, a lokalne zajednice imaju komisije za kategorizaciju i one su radile kategorizaciju svih drugih vrsta smještaja.

„Imali smo informacije da pojedine opštine i gradovi nisu radili na ovom dijelu kategorizacije objekata, neke čak nisu ni imale komisije, tako da smo se uhvatili u koštac i sa tim problemom“, rekao je Tešić za ATV.

Izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu predviđeno je da se sada kategorišu i hosteli i objekti koji pružaju uslugu seoskog turizma.

Fizička lica su mogla da registruju apartmane, kuće za odmor, kampove i sobe za iznajmljivanje, a sada su dodati i hosteli i objekti seoskog turizma.

„Cilj je da što manje bude smještaja u sivoj zoni i da sve više bude regularno prijavljenih“, naveo je Tešić.