AMS o stanju na putevima: Suvi kolovozi, mjestimično smanjena vidljivost zbog magle

18.03.2024. | 07:55

Saobraćaj se jutros u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona, a u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle.

Zbog guste magle vidljivost je smanjena na dionici auto-puta Zenica – Sarajevo.

Vozačima iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske savjetuju maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina saobraćaj je obustavljen zbog rušenja tunelske cijevi.

Putnička i teretna vozila nosivosti do 20 tona koriste alternativni pravac Trnovo – Grebak – Ustikolina – Foča, a putnička vozila, kao i teretna nosivosti do 12 tona mogu koristiti i pravac Sarajevo – Rogatica – Ustiprača – Goražde – Foča.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci – Ustiprača saobraća se jednom saobraćajnom trakom, a saobraćaj reguliše privremeno postavljena saobraćajna signalizacija.

Na mostu je zabranjen saobraćaj za vozila čija je dozvoljena masa veća od 12 tona.

Na dionici Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim saobraćaja zbog rekonstrukcije magistralnog puta.

Na toj dionici zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Saobraćaj je privremeno obustavljen na magistralnom putu Sarajevo – Foča, dionica Trnovo – Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice u periodu između 7.00 i 16.00 časova u trajanju dva puta po pet do sedam minuta.

Zbog radova na magistralnom putu Rača – Bijeljina u rejonu Balatuna, saobraća se usporeno jednom trakom, a zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu saobraća se usporeno zbog aktiviranog klizišta.

Zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola izmijenjen je režim saobraćaja, a zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na Koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka, uključujući most, do tunela Putnikovo brdo dva, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj.

Zbog radova bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” u mjestu Kostajnica, grad Doboj, privremeno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj – Modriča.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Priboj – granica Republike Srpske/FBiH /Šibošnica/, dionica Mačkovac – Piperi, zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila zbog oštećenja mosta u Mačkovcu.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 12 tona na regionalnom putu granica Republike Srpske/FBiH /Podkozara/ – Čajniče – granica Republike Srpske/Crne Gore/Metaljka.

U FBiH na dionici Ključ – Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su radovi na ulazu u Neum , na putu Stolac – Neum, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu kroz Dubrovačku ulicu.

U toku su radovi na dionici magistralnog putaJablanica – Potoci u Donjoj Jablanici, zbog čega je saobraćaj regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Žepče – Zenica, Čevljanovići – Nišići i Grude – Vitina, kao i na sjevernom ulazu u Mostar.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja