Svjetska priča u Јezeru – danas lasniranje rovera na Mars

30.07.2020. | 09:36

Opština Јezero danas sa početkom u 13 časova ispred zgrade opštine organizuje prikazivanje prenosa uživo lansiranja rovera na Mars, te program za najmlađe pod nazivom “Šarena ulica”, gdje će djeca imati priliku da ulicu iscrtaju motivima vezanim za lansiranje.

Kao što je već poznato, krater na Marsu dobio je ime po opštini Јezero, što je posebno dospjelo u centar pažnje javnosti kada je upravo taj krater odabran za lokaciju misije Mars 2020 koju provodi NASA. U periodu od 30. jula 2020. godine do 15. avgusta 2020. godine, biće lansiran rover Perseverance /Upornost/ čiji zadatak je da istraži i prikupi dokaze o životu na krateru.

Slijetanje rovera na tlo kratera predviđeno je za februar 2021. godine, te povratak na Zemlju nakon dužeg perioda. Lansiranje počinje u Vazduhoplovnoj stanici Kejp Kanaveral, Florida 30. jula 2020. godine u 7:50 po lokalnom vremenu, odnosno 13.50 po našem vremenu, a prenos i sve informacije mogu da se prate na linku: https://mars.nasa.gov/

U skladu sa ovim događajima, opština Јezero preduzima određene aktivnosti vezane za promociju opštine. Јedna od njih je priprema i objavljivanje kratkih promotivnih video zapisa.

 

Izvor:(RTRS)