Sutra slavimo svetu Petku: Ovo su stari običaji vezani za ovaj praznik

U vjernika pravoslavne vjere, posebno žena sutra je veliki dan i crkveni praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – svetoj Petki, jednoj od najvećih zaštitnica žena. Ova svetiteljaka u mnogim krajevima se slavi i kao krsna slava, a sutrašnji dan potrebno je provesti u postu na ulju.

Sveta Petka se prvenstveno smatra zaštitnicom žena, ali i pomoćnica bolesnim, gladnim i siromašnim. Njene svete mošti počivaju u rumunskom gradu Jaši. Interesantno je da su mošti prenošene iz Carigrada u Trnovo, pa iz Trnova u Carigrad, pa zatim u Beograd da bi, raznim istorijskim previranjima dospjele u Jaši gdje se i sada nalaze.

Kneginja Milica i monahinja Jefimija su u 14. vijeku molile sultana da im preda mošti svete Petke, to dokazuje jake veze ove svetiteljke sa srpskim narodom.

Prema narodnom vjerovanju, Sveta Petka se vjernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utjehu i donijela dobre vijesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške. Prema starom običaju, ovoj svetiteljki se na praznik odaje poštovanje molitvom, pali se tamjan i izbjegavaju se teški kućni poslovi.

Ostavite komentar: