Strožije korona mjere! Neodgovorne gazde bi mogle da ostanu bez dozvole za rad

Dosadašnje novčane kazne za one koji nisu poštovali propisane mjere u vezi virusa korona izgleda nisu bile dovoljne pa će nove biti strožije. 

Ne samo da će biti povećane i na 20 hiljada maraka već će onima koji mjere budu kršili biti izrečena zabrana rada. Prvo na sedam dana, ako ponovo budu kršili na 15 a ako ponove –  oduzimanje dozvole za rad.

Iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva kažu da su mjere potrebne, ali da će o kaznama razgovarati sa nadležnima.

“‘Horeca’ će da nastavi da da bude istrajna u pokušaju da pronađe bolju komunikaciju sa Vladom, sa resornim ministarstvima i sa Institutom, da probamo malo da iskorigujemo te donesene mjere, da ublažimo, ako budemo uspjeli, a mislim da hoćemo. Suština je da, vjerujem, nije cilj Vladi da ugasi ugostiteljstvo kao privrednu granu sa ovim mjerama i sa svim ostalim, nego da pomogne da prevaziđemo svi zajedno”, kaže Vladan Šurlan, član upravnog odbora ‘Horeca’.

Nove mjere donose dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Mnogi komentarišu da je pojedincima bilo isplativije i da plate kaznu za kršenje mjera zbog, naprimjer, dužeg radnog vremena ili više gostiju ako je ugostiteljski objekat u pitanju, jer tako na kraju zarade više nego što plate kaznu. Inspektori će, ubuduće, biti rigorozniji.

“U vršenju nadzora, nadležni inspektor je ovlašten da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrani rad ukoliko utvrdi da su objekti u kojima obavljaju djelatnost ne sprovode zaštitne mjere propisane aktima nadležnih organa u skladu sa Zakonom”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pojedini ugostitelji smatraju da nove mjere nisu rješenje. Smatraju da bi neki pristupačniji sistem bio bolja solucija.

“Tu rade neki ljudi koji hrane svoje porodice, koji imaju račune, koji plaćaju kredite… Umjesto toga, smatram da bi trebalo da se napravi neki sistem da se olakša, jer ne znam šta se tačno postiže s tim što će se svi pokažnjavati”, kaže Dragan Moconja, menadžer “Rock Symphony”

Pored ovoga, nedavno je i Republički štab produžio preventivne mjere, ali i donio nova pravila za ugostitelje u Srpskoj. Više nema ustajanja od stola zbog plaćanja računa ni kretanja u objektu, osim do toaleta. Za jednim stolom mogu da sjede maksimalno četiri osobe. Iako je na snazi ograničenje okupljanja veće od 50 lica u ugostieljskim objektima u kojima je to površinski moguće, može da bude i više gostiju ali uz sve propisane mjere, piše ATV.

Ostavite komentar: