Stradao u katastrofalnom požaru 2004.: Ove godine završetak obnove Hilandara

20.02.2024. | 15:59

Komisija Vlade Srbije za manastir Hilandar konstatovala je danas da je lani realizovano sve što je planirano na objektima ovog srpskog manastira na Svetoj Gori, koji su izgorjeli 2004. godine, te da će tokom ove godine biti završeni svi građevinski radovi na njima, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Zamjenik predsjednika Komisije Nikola Selaković izjavio je da će zaključno sa ovom godinom biti završeni svi građevinsko-zanatski radovi na objektima koji su stradali u požaru, odnosno da će biti potpuno obnovljeni nakon dvije decenije, uz ozbiljan rad i podršku države.

Komisija je napomenula da su završeni građevinski radovi na objektu Dohije, u objektu Igumenarije završena statička sanacija i nastavlja se sa građevinskim radovima, dok su u toku složeni radovi na paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija koji su stradali u požaru.

Osim obnove dijelova manastirskog kompleksa stradalih u požaru 2004. godine, uporedo su nastavljeni radovi na unapređenju i izgradnji infrastrukture manastira, odnosno putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, protivpožarne zaštite, grijanja, kao i izgradnji solarnog polja sa trafo-stanicama.

Komisija je navela i da je tokom 2023. godine nastavljeno sa aktivnostima na zaštiti i restauraciji pokretnog nasljeđa manastira Hilandar – živopisa, predmeta likovne i primijenjene umjetnosti, starih i rijetkih štampanih knjiga, arhivske i bibliotečke građe, kao i predmeta etnografske zbirke.

Direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandar Milivoj Ranđić predstavljajući dosadašnje radove na obnovi Hilandara tokom 2023. godine, rekao je da su dovršeni svi grubi građevinski radovi na objektu Dohije, kao i da je konak u završnoj fazi zanatskih radova i opremanja.

Na sastanku je predočeno da se na objektu Igumenarije nastavljaju grubi građevinski radovi uzimajući u obzir specifičnost objekata, odnosno činjenicu da je to građevina u kojoj je došlo do požara, a obavljaju se i složeni radovi na paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija koji su, takođe, stradali u požaru.

Na sjednici Komisija za je razmotrila i usvojila izvještaj o realizovanim radovima i aktivnostima u okviru Programa obnove Svetog manastira Hilandar za 2023. godini, kao i Program rada i finansijskog plana za 2024. godinu.

Komisija za Hilandar osnovana je rješenjem Vlade Srbije 22. februara 2013. godine, a njen zadatak je da predlaže aktivnosti, programe i poslove koji se odnose na očuvanje i njegovanje istorijskih, vjerskih i kulturnih tradicija Hilandara.