Staru kotlovnicu pregazilo vrijeme: Vojska u Doboju se smrzava

Zbog politike prostorije kasarne Oružanih snaga BiH “Vojvoda Radomir Putnik” u Doboju najhladnije su ponedjeljkom, a najtoplije petkom, jer ih zagrijava 66 godina stara kotlovnica na mazut iz perioda JNA, koja je u funkciji radnim danima, a vikendom odmara.

Naime, projekat priključivanja kasarne na vrelovod “Gradske toplane”, saznajemo, na čekanju je jer Njemačka nakon problema sa dodjeljivanjem agremana Tomasu Fičenu, ambasadoru te zemlje u BiH, još nije dala zeleno svjetlo za korištenje 400.000 KM koje je odobrila za te namjene. Isto toliko novca treba da obezbijedi i Ministarstvo odbrane BiH, a dok sredstva ne budu operativna, pripadnici OS u hladnim danima posežu za alternativnim načinima zagrijavanja.

“Hladno je, oblačimo se. Imamo male grijalice, uz pomoć njih se zagrijavamo. Treba nam zimska vojna oprema koju posjedujemo, dugih rukava, ispod uniforme sve nam treba da bismo izvršavali svoje zadatke”, kazao je dvadesettrogodišnji Ahmed Forto, pripadnik OS BiH od 2020.

Zoran Petrović, radnik u kotlovnici, navodi da zbog opreme koju je pregazilo vrijeme dnevno gube 30 procenata energije, te dodaje da vikendom ne rade.

“Samo radnim danima određeni broj sati se grije… Mi imamo svoj sistem, kako je nama određeno po pravilu, po komandovanju, znači sve zavisi vanjskih od temperatura. Od četiri- pet ujutru, pa do podne, do jedan sat ložimo radi uštede energenata, i vikendom ako su minusi veliki. Mi radimo od ponedjeljka do petka, znači vikendom još ne radimo”, pojasnio je Petrović.

Novi sistem grijanja bio bi ne samo efikasniji, nego i jeftiniji, jer je mazut veliki trošak za postojeći, prenose Nezavisne.

“Održavanje takvog jednog sistema i nabavka otprilike 120 tona lož-ulja košta nas oko pola miliona maraka godišnje. Ova investicija, koja je negdje vrijednosti 800.000 KM, isplatila bi se u naredne dvije godine i imali bismo osigurano grijanje i značajno bismo smanjili ekološko zagađenje zraka u području grada Doboja”, izjavio je brigadir Ernest Heleg, komandant Komande logistike OS BiH i komandant kasarne “Vojvoda Radomir Putnik” u Doboju.

U nadi da bi uskoro mogli imati adekvatnije grijanje, pripadnici Komande logistike i Artiljerijskog bataljona 6. pješadijske brigade postrojili su se povodom obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga BiH, te predstavili svoje aktivnosti.

“Bavimo se uništavanjem municije i time doprinosimo bezbjednijem stanju vojnih lokacija i stanovništva koje se nalazi u okolini tih lokacija. Na našu lokaciju se dovozi kompletna municija OS koja je proglašena nestabilnom i predviđena za uništavanje. Otprilike se uništi oko 60 tona municije. U ranijem periodu je to bilo znatno više, išlo je čak do 1.200 tona”, kaže zastavnik Vladimir Nakić, podoficir za pješadijsku municiju u kasarni “3. maj”.

Ostavite komentar: