Sjećanja na policajce: Odata počast stradalim pripadnicima MUP-a Srpske

07.03.2024. | 11:09

U Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Zalužanima kod Banjaluke danas je, povodom Međunarodnog dana sjećanja na stradale policijske službenike, odata počast za 782 pripadnika policije poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i 31 policijskog službenika nastradalog od 1995. godine do danas na dužnosti.

Načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske Mile Šikman rekao je novinarima da se rizici policijske profesije ogledaju u napadima na policijske službenike, te da se svake godine evidentira 45 takvih napada i podnosi oko 60 izvještaja.

“U posljednje tri godine evidentirana su tri teška ubistva policijskih službenika u vršenju službene dužnosti”, naveo je Šikman.

On je rekao da su policajci svakodnevno izloženi i prijetnjama po život i tijelo, uvredama, omalovažavanju i klevetama.

Na okruglom stolu, koji je povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na stradale policijske službenike održan u prostorijama Uprave za policijsko obrazovanje, bilo je riječi o rizicima policijske profesije i načinima unapređenja zaštite policajaca u obavljanju svakodnevnih poslova.

Penzionisani pripadnik MUP-a Republike Srpske Mile Tadić rekao je novinarima da policajac prije svega mora da voli svoj posao kako bi mogao da pomogne građanima u nevolji.

“Policajci budu povrijeđeni prilikom obavljanja policijskih poslova, a mnogi služeći građanima daju i svoje živote”, istakao je Tadić.

Kadet 26. klase Policijske akademije i diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike Nikola Okuka rekao je novinarima da policijska služba nosi velike rizike, ali da je dobrom psihofizičkom obukom te rizike moguće svesti na minimum.

“Mnogi pripadnici MUP-a Republike Srpske dali su svoje živote za narod i otadžbinu i to nikada ne smijemo zaboraviti”, istakao je Okuka.

Kadeti 26. klase Policijske akademije i devete klase Srednje škole unutrašnjih poslova u Upravi za policijsko obrazovanje u Centru za obuku u Zalužanima na jutarnjoj zapovijesti odali su počast stradalim pripadnicima MUP-a.

Međunarodni dan sjećanja na stradale policijske službenike obilježava se 7. marta širom svijeta okupljanjem i odavanjem priznanja policijskim službenicima koji su dali svoje živote u ime opšte bezbjednosti.