Sjajan gest opštine u Srpkoj: Besplatan vrtić za djecu iz višečlanih porodica

05.04.2024. | 20:28

Opština Višegrad, podstičući pronatalitetnu politiku, omogućila je porodicama sa troje ili više djece besplatan boravak u vrtiću.

Ovo se odnosi na sve porodice, bez obzira da li sva djeca idu u vrtić ili samo jedno od troje djece.

“U našem vrtiću, u obdaništu ‘Neven’ zaista su sjajni uslovi i mogu reći povoljne cijene u odnosu na sve druge vrtiće. Imam, hvala Bogu, troje djece i donedavno je sve troje išlo istovremeno u obdanište, a sada najstarija kćerkica je krenula u školu, ostalih dvoje i dalje idu u obdanište. Zaista mogu da kažem sve pohvale i na osoblje i na uslove, a svakako i na odluke Opštine Višegrad o stimulisanju nataliteta”, kaže roditelj Darko Andrić.

“Prosječna cijena u vrtiću je 130 konvertibilnih maraka i za roditelje koji imaju troje ili više djece, nebitno je koliko njih trenutno u vrtiću, refundacija je 100% za svu djecu”, rekao je Milan Tasić, načelnik Odjeljenja za lokalni razvoj i privredu društvene djelatnosti, prenosi ATV.

Ova opština svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za podsticaj nataliteta. U prethodnih par godina vrtić “Neven“ je formirao i petu grupu, omogućivši da ovaj vrtić pohađa 120 mališana.

“S obzorom da si se počele praviti liste čekanja, odlučili smo da iz Opštine pomognemo našem vrtiću i evo, na zadovoljstvo roditelja i djece koje svakodnevno borave u vrtiću, imamo formiranu i petu grupu. Dešava se da imamo još djece na čekanju, tako da ima potrebe za šestom, ali nemamo adekvatan objekat koji bi zadovoljio i pružio priliku da se formira i ta šesta grupa”, ističe načelnik Višegrada Mladen Đurević.

Opština Višegrad apelovala je za pomoć institucijama Republike Srpske, da se u narednom periodu planira pravljenje novog, većeg objekta koji bi mogao pohađati još veći broj mališana.