Sindikati i Uprava ŽRS pronašli kompromisno rješenje: U narednih šest mjeseci zaposlenima regres od 100 KM

Radnici na “Željeznicama Republike Srpske” u narednih šest mjeseci dobiće povećanje regresa u uznosu od po 100 KM jesečno dogovoreno je na današnjem sastanku Uprave i osam sindikalnih organizacija koje djeluju u “Željeznicama”.

Sastanku, koji su na temu povećanja plate inicirali sindikati, danas je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić koji je zadovoljan je što je pronađeno rješenje u vidu povećanja regresa za po 100 KM mjesečno.

“Pokušaćemo to da od nove godine budžetom ugradimo u plate. Nismo mogli da idemo na povećanje plate iz nekih objektivnih razloga, ali ovo je ono što je u ovom trenutku moguće, radnici su zadovoljni i mislim da će Uprava to moći da ispuni”, izjavio je novinarima Ćorić.

On je naveo da takvo rješenje neće opteretiti budžet Republike Srspke već će sredstva biti obezbijeđena iz redovnih prihoda “Željeznica Republike Srpske”.

Ćorić je naveo da ova kompanija ide uzlaznom putanjom i da su u protekle tri godine plate povećane za 30 odsto.

“Ovaj sistem će tek u narednim godinama dati puni dorinos Republici Srpskoj i poslovanju unutar Republike Srpske, ovdje će se sigurno iz godine u godinu prihodi povećavati i otvarati mogućnoati za nove poslove i nova radna mjesta”, izjavio je Ćorić.

Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” /ŽRS/ Željko Radić kaže da će navedena sredstva biti obezbijeđena iz realnih prihoda ove kompanije koja je solventna i likvidna zahvaljujući trenutno dobrim poslovnim trendovima i ugovaranju novih poslova.

Prema njegovim riječima, trenutno je zaposleno 1.985 radnika.

On je naveo da postoji plan o uspostavljanju regionalne saradnje za putnički prevoz Sarajevo-Banjaluka-Zagreb, kao i prema Beogradu i Budimpešti, da se sa susjednim željezničkim upravama rade analize komercijalne opravdanosti i održivosti trasa

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin kaže da je riječ o kompromisnom rješenju, da trenutno regres radnicima iznosi osam KM po radnom danu, i da će radno-pravni status radnika u narednom periodu rješavati kroz izradu kolektivnog ugovora i da su pregovori krenuli juče.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić podsjetio je da su prvobitni zahtjevi sindiikata bili povećanje plate u iznosu od po 150 KM i da su djelimično zadovljni prihvaćenim rješenjem.

U okviru ŽRS djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

Ostavite komentar: