Sindikat radnika u obrazovanju izrazio nezadovoljstvo: Vlada umanjila grant za lične dohotke

16.01.2022. | 16:01

Sindikat radnika u obrazovanju Unsko-sanskog kantona izrazio je nezadovoljstvo time što im je Vlada USK jednostrano u prijedlogu budžeta za ovu godinu umanjila grant za lične dohotke, te smatraju kako su vlasti na takav način pokazale da ne cijene dovoljno obrazovne radnike.

“U protekloj godini ovaj grant je iznosio 40 miliona maraka, a sada je za milion manji. Iz toga je očigledno kako su sredstva za naše plate umanjena, a to možda i ne bi bilo toliko bolno da grantovi za sve druge budžetske korisnike nisu povećani. Stava smo da ovakav budžet ne bi smio biti usvojen jer on nije u interesu prosvjetnih radnika, ali ni roditelja ni učenika”, kazala je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom obrazovanju USK.

Sindikalisti ističu kako su u vrijeme pandemije virusa korona iznijeli veliki teret te dodaju kako su, skupa s ostalim građanima, izloženi pogoršanju aktuelne socijalno-ekonomske situacije koja se ogleda u divljanju cijena i padu opšteg životnog standarda.

“Vlada je posljednjih godina učinila neke pozitivne korake kako bi se ublažilo teško stanje u obrazovanju, ali ovi posljednji postupci nisu i ne idu na čast onima koji su donijeli ovakve odluke. Očekujemo u narednom periodu sastanke s odgovornima kako bi se ispravila ovakva nepravda”, kazala je Hadžićeva, dodajući kako mora postojati socijalni konsenzus o ovako važnim pitanjima.

Skupština USK će 19. aprila ove godine održati sjednicu, na kojoj će se raspravljati o ovogodišnjem budžetu. Inače, stanje u obrazovanju Unsko-sanskog kantona opterećeno je brojnim problemima, među kojima su najveći teška materijalna situacija te rapidno opadanje broja učenika u ovdašnjim školama zbog demografskih kretanja.