Sindikalci ponovo traže neradnu nedjelju: Poslodavci u Srpskoj žive kao bubreg u loju

30.04.2024. | 11:46

Poslodavci u Srpskoj žive kao bubreg u loju. Ništa oni neće izgubiti ako se nedjelja proglasi neradnim danom, poručo je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS.

Na konferenciji za štampu Saveza sindikata RS, upriličenom uoči 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Savanović je ponovo pozvao gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića i predsjednika Skupštine grada Ljubu Ninkovića, da se dogovore oko neradne nedjelje, kao što je to urađeno u nekim drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Savanović je istakao da su plate u oblasti koju predstavlja skromne, te a ne bi bile ni onolike kolike jesu, da nije bilo povećanja minimalca, prenosi Srpskainfo.

“Sindikat koji predstavljam obuhvata 60.000 radnika, čime predstavlja najjaču oblast u RS. Rast najniže plate lančano je podigao sve plate u ovoj oblasti. Žalosno je što se to desilo samo zbog rasta najniže plate i bez kolektivnog pregovaranja”, kaže Savanović.

Da je kolektivno pregovaranje neophodno, istakao je i Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske i potpredsjednik Saveza sindikata RS.

On je ukazao na niska primanja radnika u tekstilnoj industriji, u kojoj rade mahom žene.