Šeranić: U Srpskoj za sada kod desetoro lica potvrđena zaraza morbilama

25.02.2024. | 20:40

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je večeras da je u Srpskoj za sada kod desetoro lica potvrđena zaraza morbilama, dok je evidentirano oko stotinu slučajeva velikog kašlja.

On je podsjetio da je u Bijeljini, gdje je zaraženo sedmoro djece, proglašena epidemija.

Šeranić je pojasnio da je riječ o nevakcinisanim licima, te da vakcinaciju protiv morbila ne treba odgađati, već je treba redovno sprovoditi, s obzirom da je riječ o izuzetno zaraznoj bolesti koja se brzo širi.

“Ima uvijek razloga za brigu kada su u pitanju zarazne bolesti i zato postoje vakcine da bi smo manje brinuli zbog eventualnih komplikacija”, rekao je Šeranić za ATV.

Prema njegovim riječima, potrebno je voditi računa o solidarnosti, pošto ima djece koja ne mogu da se vakcinišu ako boluju od nekih hroničnih nezaraznih oboljenja.

“Onaj koje vakcinisan čuva onog koji nije vakcinisan”, rekao je Šeranić.

On je naveo da u Srpskoj ima oko stotinu evidentiranih slučajeva velikog kašlja, dodajući da za sada od velikog kašlja oboljevaju nešto starija lica.

“Problem je ako dojenčad obole od velikog kašlja, može se završiti i letalno. I tu je suština zaštite u vakcinaciji onih koji mogu da se vakcinišu”, naglasio je Šeranić.