Roditelji protestovali ispred škole: Dosta je treniranja strogoće preko naše djece

Novo uvođenje epidemioloških mjera u školama i ponovno razdvajanje djece jutros je u Mostaru kulminiralo protestnim okupljanjem roditelja koji poručuju kako je dosta treniranja strogoće preko njihove djece.

Ispred Osnovne škole Petra Bakule u Mostaru poznatije kao Deseta osnovna roditelji došli sa svojom djecom pred školu jer je uprava samoinicijativno donijela odluku da se djeca ponovno razdvajaju po skupinama što su jasno negodovali.

Jedna od roditeljki Monija Malešević pojašnjava kako se roditelji ne slažu sa epidemiološkim mjerama samo kada radi o djeci, dok kafići, restorani i tržni centri rade sve vrijeme.

“Potpuno smo svjesni da je epidemiološko stanje zaista lošije, ali ne vidimo gdje se bilo šta radi da se to epidemiološko stanje poboljša, osim da se djeca kažnjavaju sa kontinuiranim mijenjanjem njihovih rasporeda i onemogućavanjem njihovog potpunog obrazovanja onakvog kakvog oni trebaju imati”, kazala je Malešević.

Ističe da ne žele ponovno razdvajanje djece, a da se direktorica škole poziva na pravilo 15+ , koje se isključivo odnosilo na broj učenika u razredu u predmetnoj nastavi što se nije primjenjivalo od uskrsnih praznika na razrednu nastavu.

Marina Aničić dodaje kako u školi nije bilo bolesne djece ni transmisije da bi se uvodile neke nove rigorozne mjere i dodatno otežavalo njihovoj djeci koja su već godinu dana normalnog školovanja izgubili.

Roditelje je dodatno naljutila činjenica da direktorica Anela Vidačak koja je odluku donijela samoinicijativno nije željela razgovarati s njima, nego je, nakon insistiranja dozvolila jednom roditelju da dođe koje nje u ured gdje je kazala kako je odluka donesena po instrukciji da se poštuju naputci iz avgusta 2020 godine.

“Direktorica je pokušala objasniti da su preporuke koje su stigle nešto što se mora poštovati i da škola poštuje pravila”, kaže Tina Laco koja se sastala sa direktoricom uime roditelja.

Međutim stav roditelja koji su se okupili ispred škole je da se tu nije gledalo na interes i dobrobit njihove djece i da roditelji ovog puta to moraju uraditi.

Naglašava da se u dopisu školi navodi kako je to preporuka zbog pogoršanja epidemiološke situacije koja se treba procijeniti, dok roditelji nemaju informacije o epidemiološkom stanje u školama i ne znaju postoji li stvarna potreba da se na ovaj način još jednom oštete djeca u smislu njihovog procesa obrazovanja koje je već godinu dana na steklim noga.

“Ono što nas najviše boli u svemu ovome je da ni jedna druga institucija, da ne kažem tržni centri, kafići, restorani nisu pogođeni nikakvom odlukom, nikome nije zabranjen rad pa imamo dojam da se trenira strogoća i stvara privid rada svih naših nadležnih institucija upravo na školi, kao najosjetljivijoj instituciji gdje toga upravo ne bi smjelo biti”, kaže Laco, prenosi Klix.

Podsjeća da učenici u školama već godinu dana nose maske, da im je ukinut tjelesni odgoj i da im nastavni proces traje pola sata umjesto 45 minuta što smatra apsurdnim, kao i brojne dopise koji dolaze i mjere koje se donose bez dijaloga sa roditeljima.

Roditelji poručuju kako neće više samo primati dopise i kimati glavom na njih, te poručuju da razmišljaju o svojoj djeci i o tome šta se događa u školi Zahtijevaju da se stvori dijalog, je smatraju da uz roditelje i škole kao i sve nadležne službe trebaju raditi za dobrobit djece.

“Našoj djeci je godina dana normalnog obrazovanja oduzeto dok u gradu sve funkcioniše, od kafića i restorana do tržnih centara. Nigdje ljudi u skupinama ne sjede s maska, a to se događa u školama. Već godinu dana je prošla, djeca su poštovala sve mjere i mnogo im je toga oduzeto i krajnje je vrijem da malo razmislimo glavom i vidimo do kuda sve ovo ide”, poručuju nezadovoljni roditelji mostarskih školaraca.

Ostavite komentar: