Roditelji i dalje odgađaju imunizaciju: MRP vakcinu nije primilo 30 odsto djece

Imunizacija je javno dobro te je tako treba i posmatrati, to je efikasna, sveobuhvatna mjera prevencije zaraznih bolesti, rekla je Mirela Kasabašić, doktorica Doma zdravlja Banjaluka, povodom obilježavanja Svjetske sedmice imunizacije.

Tim povodom su danas i predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS i banjalučkog Doma zdravlja posjetili vakcinalni centar u Novoj varoši, zajedno sa specijalnim predstavnikom Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Ervinom Koremanom.

Kako je rekao Koreman, imunizacija je najuspješnija medicinska intervencija, naročito ako uzmemo u obzir broj života koje je do danas spasila.

– Za razvoj vakcine potrebno je mnogo vremena, da bi mogla da bude dostupna stanovništvu. Međutim, kada postane dostupna, onda treba da se koristi za sve ciljne grupe kojima je namijenjena – rekao je Koreman, dodajući da je vakcina za kovid-19 drugačija, jer je razvijena u rekordnom vremenu, za svega nekoliko mjeseci, zahvaljući združenim naporima različitih snaga, koje su istovremeno radile na njenom razvoju.

– Glavni cilj je bio da se odgovori na akutnu pandemiju, koja je bila u toku. Vakcina nije spriječila širenje ovog virusa, ali je spriječila teže oblike bolesti – rekao je Koroman.

Jela Aćimović, epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo RS, upozorila je na veliki pad vakcinacije djece MRP vakcinom, ističući da je svega 71 odsto vakcinisanih, što znači da je nije primilo skoro 30 odsto djece koja su u toku prošle godine trebala da je prime.

Kako je istakla Kasabašićeva, u Domu zdravlja Banjaluka vakcinacija MRP-om se kreće oko 50 odsto, što je izrazito malo, dodajući da bi poželjan obuhvat trebalo da bude 95 odsto vakcinisane djece.

Kako je rekla Aćimovićeva, nedovoljan broj vakcinisanih primjetan je kod imunizacije protiv korona virusa, prenose Nezavisne.

– Ne možemo biti sigurni da je pandemija završena. U mnogim zemljama raste broj zaraženih. Institut je učinio sve da vakcinacija bude dostupna – rekla je Aćimovićeva.

Ostavite komentar: