Protesti u Gacku, oglasio se načelnik: Otkazi za 38 radnika opštinske uprave

18.03.2021. | 17:30

Iz opštinske uprave Gacko biće otpušteno 38 radnika zbog nepravilnosti koje je utvrdila Upravna inspekcija Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Gacko Ognjena Milinkovića.

Kako je napomenuto, navedeni radnici su prilikom zasnivanja radnog odnosa dovedeni u zabludu, a budžet opštinske uprave u finansijsko opterećenje i nemogućnost funkcionisanja.

Zbog toga su danas ispred zgrade opštine Gacko  protestovali radnici opštinske uprave kojima su dodijeljena rješenja o prestanku radnog odnosa jer nisu imali ugovor o stalnom zaposlenju.

Ti radnici su, istaknuto je u saopštenju načelnika Milinkovića, zloupotrijebljeni u svrhu ličnih i političkih interesa u predizbornoj kampanji, te da se njihova zloupotreba od istih aktera nastavlja i danas, što je moglo izazvati nesagledive posljedice po opštinu.

Iz kabineta načelnika opštine Gacko naveli su da se više od 50 radnika sve vrijeme vodilo na spisku zaposlenih, a boravili su čak i u drugim državama.

“Svim nezakonitim radnjama ćemo stati u kraj, a ovo je početak procesa”, poručio je Milinković.

Milinković je rekao da je opredijeljen da u potpunosti poštuje zakonske procedure, te će u narednom periodu nastojati da se nađu rješenja za sve koji žele da rade.

On je naveo da je dolaskom na mjesto načelnika opštine Gacko znao u šta se upušta i da će put ka ozdravljenju i uređenju opštine biti pun prepreka, “pogotovo od onih koji su u prethodne dvije decenije kroz zadovoljavanje ličnih interesa razvaljivali kako opštinu, tako i sve opštinske ustanove”.

“Zatekao sam stanje koje je gore nego u najgorim projekcijama koje sam pravio i dug opštine veći od 10.500.000 KM, koji iz dana u dan raste. Stare obaveze i ugovori neprestano pristižu, jer se nisu knjižili kada je stvorena obaveza, već kada je bilo sredstava za plaćanje”, napomenuo je Milinković u saopštenju.

Milinković je dodao da je ovakvo ponašanje dovelo do nemogućnosti utvrđivanja tačne visine stvorenih obaveza opštinske uprave Gacko.

U saopštenju se navodi da je prethodni načelnik novac predviđen za plate radnika potrošio na realizaciju određenih “spornih” ugovora, čime je novac za plate zaposlenih za dva mjeseca u 2020. godini utrošen u druge namjene.

“Opštinsku upravu sam zatekao sa 232 zaposlena radnika po raznim osnovama, gdje su prilikom zapošljavanja, pogotovo u tehničkom mandatu i pred izbore, kršene zakonske norme i u opštinsku upravu i ustanove zaposleno više od 100 radnika bez rasporeda i bez stvarne potrebe za njihovim angažovanjem, čime je ugrožen rad svih ustanova i primanja svih zaposlenih u opštinskoj upravi”, naveo je Milinković.