Prosvjetni radnici u susret novoj školskoj godini idu sa entuzijazmom, ali i sa strahom

23.08.2020. | 14:45

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture saopštio je da prosvjetni radnici u Republici Srpskoj u susret novoj školskoj godini idu sa entuzijazmom, ali i sa strahom pred izazovom koji donosi odluka o načinu izvođenja nastavnog procesa u vanrednoj situaciji.

U Sindikatu navode da niko u Republici Srpskoj ne treba da zaboravi sa koliko su znanja, požrtvovanosti i odgovornosti prosvjetni radnici doprinijeli da se uspješno završi prethodna školska godina.

“Kao odgovoran socijalni partner, ovaj sindikat je dao puni doprinos afirmaciji obrazovnog sistema, a prije svega istrajava na zaštiti radničkih prava zaposlenih u ovim djelatnostima”, navedeno je u saopštenju.

Iz Sindikata dodaju da će zaštita radničkih prava biti jedna od tema sutrašnjeg sastanka sa resornim ministrom.

U Sindikatu napominju da će na sastanku biti razgovarano o početku školske godine u izmijenjenim uslovima rada, s ciljem što kvalitetnijeg nastavnog procesa, ali i očuvanja digniteta prosvjetnih radnika i njihovog ekonomskog i socijalnog položaja.

“Sindikat će predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture prenijeti zahtjeve i poruke prosvjetnih radnika i biće spreman na svaku vrstu dogovora koji štiti i afirmiše značaj i ulogu prosvjetnih radnika u društvu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Sindikata napominju da predstavljaju više od 14.500 zaposlenih u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, kao i u nauci i kulturi.