Produžene za još 14 dana: Zatražen pojačan nadzor sprovođenja epidemioloških mjera

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona predložio je da kantonalna Vlada produži dosadašnje epidemiološke mjere za još 14 dana i da se pojača kontrolu njihovog sprovođenja, a dozvolio je i kvalifikacionu utakmicu za Svjetsko prvenstvo u fudbalu pred punim tribinama na stadionu Bilino polje uz određene preporuke.

U posljednjih sedam dana potvrđeno je 379 novih slučajeva, što čini kumulativnu incidencu od 105,8 na 100.000 stanovnika, a može ukazivati na dalji porast broja oboljelih, zaključio je danas Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Do 17. oktobra ukupno je potvrđeno 16.538 lica zaraženih virusom korona, a broj aktivnih slučajeva je 436. U posljednjoj posmatranoj sedmici umrlo je 15 osoba, objavljeno je na sajtu Vlade.

Ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je da zasad nije planirano uvođenje restriktivnijih mjera, ali da se insistira na pojačanom nadzoru inspekcije i policije nad sprovođenjem postojećih mjera.

Krizni štab je dao saglasnost Fudbalskom savezu BiH da se kvalifikaciona utakmica za Svjetsko prvenstvo između reprezentacija BiH i Finske može odigrati uz prisustvo maksimalnog broja gledalaca na stadionu Bilino polje, uz poštovanje principa vakcinisan-prebolio-testiran /VPT/.

“Saglasili smo se da se utakmica prvi put od početka pandemije odigra pred punim tribinama, ali insistiramo na poštovanju osnovnih epidemioloških mjera koje će odrediti Institut za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica”, dodao je Jupić.

Ostavite komentar: