Preporuke za organizaciju nastave u Srpskoj: Učenici moraju nositi maske kada odgovaraju

Ministarstvo prosvjete i kulture RS uputilo je danas svim osnovnim i srednjim školama zvanične preporuke za odvijanje nastave u školama za školsku 2021/22. godinu koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS.

Pored opštih preporuka za organiazciju nastavnog procesa, Institut je propisao i preporuke za zaposleno osoblje i preporuke za učenike u uslovima pandemije, kao i preporuke za upotrebu maski.

“Direktori škola su dužni da sprovode mjere bezbjednosti za zaštitu zdravlja učenika i nastavnika i njihove sigurnosti u školi u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast osnovnog vaspitanja i obrazovanja i u skladu sa preporukama Instituta”, saopšteno je iz Ministarstva.

Učenici bi trebalo prije polaksa u školu mjere temperaturu, svi koji imaju simptome zarazne bolesti ili su bili u kontaktu sa zaraženima ostaju kod kuće. Isto važi i za prosvjetare.

Nastavno i drugo osoblje u obavezi je da nosi zaštitne maske cijelo vrijeme boravka u školi. Potrebno je voditi računa o fizičkoj distanci i održavanju higijene. Prema ovim preporukama, učenici su obavezni da nose maske prilikom usmenog odgovoranja, kao i prilikom kretanja po hodnicima i odlasku u toalet.

Škola počinje 1. septembra,a časovi će trajati 45 minuta. Nije preporučljivo da učenici izlaze za vrijeme malog odmora.

Detaljne preporuke možete pročitati OVJDE.

Ostavite komentar: