Preminuo Milorad Mišo Pelemiš

Komandant 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Milorad Mišo Pelemiš poslije duge borbe sa teškom bolešću preminuo je danas u Beogradu, saopštila je Boračka organizacija Drugog odreda specijalne policije Šekovići.

U oproštajnom pismu te boračke organizacije navedeno je da je Pelemiš bio patriota čija biografija je ispisana borbama, ratištima, junačkim podvizima.

Kao oficir JNA od 1983. godine bio je pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, preteče današnjih “Kobri”.

Učestvovao je u borbama na svim ratištima bivše SFRJ i važio za jednog od najboljih u 63. padobranskoj jedinici. Krajem 1991. ukazom predsjednika SFRJ odlikovan je ordenom za hrabrost za zasluge na vukovarskom ratištu.

U Republici Srpskoj, po naređenju tadašnjeg predsjednika Radovana Karadžića, odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

“Mi njegovi saborci, našeg Mišu s Pelemiša posebno pamtimo, jer je kao pravi patriota odmah po izbijanju sukoba, došao na rodno ognjište u Pelemiše i organizovao narod i odbranu sela”, navedeno je u oproštajnom pismu.

Pelemiš je bio prvi komadant Jurišnog odreda Vojske Republike Srpske, zatim komadant Drugog odreda specijalne policije Šekovići, pa komandant 10. Diverzanskog odreda Vojske Republike Srpske.

“Sjećanja na Mišine junačke akcije, borbe, ostaće da se pričaju, da se sačuvaju od zaborava. Tuguju danas svi koji su imali pravilegiju da ga upoznaju, ali tuguju i oni koji su slušali priče i pesme o Miši s Pelemiša. Heroji nikad ne umiru, jer njihova djela se vječno pamte!”, istakli su iz Boračke organizacije Drugog odreda specijalne policije Šekovići.

Vrijeme i mjesto sahrane Milorada Miše Pelemiša biće naknadno objavljeni.

 

 

Ostavite komentar: