Danas je Tomindan: Zašto se kaže “Sveti Toma, sjedi doma” i “nevjerni Toma”?

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog apostola Tomu, praznik u narodu poznat kao Tomindan.

Sveti apostol Toma bio je jedan od dvanaestorice prvoapostola Hristovih.

Širio je hrišćanstvo prvo u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gdje je i usmrćen kopljima.

Mošti su mu u četvrtom vijeku prenesene u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Tomindan mnoge porodice u Republici Srpskoj i Srbiji obilježavaju kao svoju krsnu slavu.

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obilježavaju drvodjelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodjelja, a predanje kaže da  je jednom pred njega izašao đavo u obliku lijepe djevojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario sječivom u kamen i otupio svoju sekiru.

Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola. Stolari, drvodjelje i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

Narodna verovanja i običaji

U nekim našim krajevima vjeruje se da ovaj svetitelj štiti domaćinstvo od vukova. Srbi vjeruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom.

Srbi vjeruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svijetu mogao da donese i drugi potom, ali u tome ga koči Presveta Marija, koja ga nadgleda.

Na Tomindan koji nije crveno slovo se obično nikud ne ide i postoji izreka “Sveti Toma, sjedi doma”.

Dok se u nedjelju po Uskrsu slavi događaj vezan za “nevjerovanje” Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu. Sveti Toma je poznat i kao Nevjerni Toma, jer je smatrao da nije moguće da je Isus vaskrsao. Prema Novom zavjetu, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da opipa rane, Toma je uzviknuo riječi po kojima je upamćen: ”Gospod moj, i Bog moj!” Zbog toga se danas u narodu onaj ko odbija da povjeruje u nešto zove ”nevjerni Toma”.

Vjeruje se da je on bio jedini od svih apostola koji je propovijedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva. Širio je hrišćanstvo najprije u Palestini, potom u Persiji, a stigao je i do daleke Indije, gde je navodno umro mučeničkom smrću.

 

Ostavite komentar: