Potražnja za stanovima sve veća: Kvadrat u Banjaluci i do 3.200 maraka

U lokalnim zajednicama širom Srpske gradi se ukupno na stotine zgrada i stambenih naselja. Najveći broj novih gradilišta je u Banjaluci, Doboju, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Palama i Bijeljini.

Epidemija nije zaustavila građevinski sektor u RS koji je preživio i vraća se redovnoj dinamici, kažu sagovornici Novosti.

Oni ističu da je potražnja za stanovima veća od ponude na tržištu. Struktura kupaca je šarolika. U Banjaluci to su mladi bračni parovi i mlađi ljudi, a u Trebinju dijaspora koja želi da ima nekretninu bliže moru.

U Banjaluci je aktivno više od 30 gradilišta, a najveći grad u RS ide prema rekordnoj cijeni kvadrata stana, kaže Saša Kondić, vlasnik firme “Hidrenergo” koja u banjalučkom naselju Ada gradi objekte sa 500 stanova.

“Sad se cijena kvadrata stana u Banjaluci kreće u rasponu od 2.200 do 3.200 KM, zavisno od lokacije. Procjena je da će do kraja godine Banjaluka imati i rekordnu cijenu kvadrata i da će se za stan u centru grada plaćati od 3.500 do 4.000 KM po kvadratu”, kaže Kondić.

On ističe da cene stanova u najvećem gradu neće padati jer Banjaluka postaje evropski grad sa modernom infrastrukturom.

Uz Banjaluku, stanogradnja posebno “cvjeta” u Doboju i Trebinju. Cijene za koje dobojska građevinska preduzeća “Investgradnja”, “Građ-promet”, “Proda mont” i druga nude kupcima su od 1.400 do 1.800 maraka po kvadratnom metru. Kada je Doboj u pitanju, on je jedinstven u regiji po tome što od septembra 2019. ima usvojenu odluku o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, kaže da je ova inicijativa želja i opredjeljenje da mladi dolaze u Doboj, da ovdje zasnivaju porodicu i ostaju.

U Trebinju, gradu RS koji je najbliži moru u toku je izgradnja čak više od 1.000 stanova. Cijene po kvadratu iznose od 1.600 do 2.700 KM. Među kupcima stanova u Trebinju su i mnogi koji žive u inostranstvu i stanove koriste za odmor. U okviru “Grada sunca” planira se izgradnja kompleksa sa 2.000 stanova.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je trend investiranja u stanove i pretvaranje gotovog novca u nekretnine izazvao i porast cijena kvadrata stanova na tržištu RS.

“Investicija u stan je sigurna, jer tako ljudi sami sebe sprečavaju da potroše novac koji imaju. Pored toga, kupovina stana je i vid odlične štednje jer se rentiranjem tog stana može zaraditi više nego da novac stoji u banci”, kaže Pavlović.

Ostavite komentar: