Vjernici SPC sutra slave svetog Platona Banjalučkog: Ubijen i bačen u rijeku Vrbanju

30.11.2023. | 19:25

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra slave svetog Platona.

Episkop Platon rođen je u Beogradu 29. septembra 1874. Gimnaziju je završio u Vranju i Nišu, a potom je školovanje nastavio u Beogradskoj bogosloviji.

Zamonašio se kao učenik trećeg razreda bogoslovije, a onda je dobio čin đakona i 1896. poslat u Srpsko podvorje u Moskvi gdje je nastavio bogoslovsko usavršavanje na Duhovnoj akademiji koju je završio 1901.

Kada se vratio iz Rusije, postavljen je za starješinu manastira Rajinovca. U Prvom svjetskom ratu bio je vojni sveštenik.

Od 1932. do 1938. godine bio je upravnik manastirske štamparije u Sremskim Karlovcima i urednik “Glasnika srpske patrijaršije”  i starješina manastira Krušedola, piše Magazin Novosti.

Platon je za episkopa moravičkog izabran je 1936. godine, a za ohridsko-bitoljskog izabran je 1938, godinu dana kasnije premješten je u Banjaluku.

Po dolasku Drugog svetskog rata naređeno mu je da  napusti Banjaluku, pod prijetnjom da će biti uhapšen ako ostane. Platon 5. maja 1941. godine uhapšen i odveden van Banjaluke gdje je ubijen i bačen rijeku Vrbanju.

Njegovo tijelo pronađeno je u selu Kumsalima 23. maja 1941. godine. Prvo je sahranjen na vojničkom groblju u Banjaluci, a 1973. prenijet je u banjalučku Sabornu crkvu. Na redovnom zasijedanju Svetog arhijerejskog sabora 1998. godine, episkop banjalučki Platon proglašen je za sveštenomučenika i unet u Imenoslov svetih Srpske pravoslavne crkve.

Oznake: Slava, Svetac