Odluka Svetog arhijerejskog sabora: Nova titula vladike Fotija biće mitropolit

19.05.2024. | 16:41

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je danas da će po odluci Svetog arhijerejskog sabora njegova nova titula biti mitropolit zvorničko-tuzlanski, objavljeno je na sajtu Eparhije.

“Ova titula će početi zvanično da se primjenjuje kada službeno o tome dobijemo pisanu odluku Sabora. Vjerujemo da ćemo od Svetog Sinoda dobiti i uputstvo, kako i kada nove titule možemo primjenjivati i koristiti”, pojasnio je vladika Fotije.

On je dodao da dobijanje ove drevne titule lično smatra blagoslovom Crkve i da na to gleda kao na zajednički doprinos svih crkvenih djelatnika i vjernika kroz istoriju, posebno od 1920. godine, kada je Eparhija iz statusa Mitropolije, zarad jedinstva Crkve, vraćena u status Eparhije.

“Titule nisu tu da se gordimo njima, već da ih opravdamo svojim podvigom i dobrim djelima”, rekao je episkop Fotije. U tekstu se navodi da je na ovom Saboru poseban dar Božiji bila promjena titula pojedinih episkopa SPC.

“Titule naših episkopa nisu iz mnogih razloga dugo vremena mijenjane, a na ranijim Saborima su nagoveštavane više puta”, rekao je episkop Fotije.

On je dodao da se mijenjaju istorijske prilike u kojima Crkva živi, na šta najviše utiču ratovi i druge životne nedaće, zemljotresi, poplave, a kod Srba – seobe i progoni.

“Kada bi se zemaljske i istorijske prilike normalizovale i Crkva bi se vraćala svom uobičajenom životu i misiji i mnoge stvari su se vraćale u kanonski poredak. Tako je sada došlo do potrebe da se naše istorijske titule vrate, iz jednostavnog razloga što imaju svoju dugu crkveno-istorijsku tradiciju, ali i iz potrebe misije i svedočenja Crkve”, ocijenio je vladika.