Nema opuštanja: Inspektori će moći odrediti obaveznu izolaciju osobama koje krše mjere

Nakon hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji doneseno je nekoliko zaključaka koji se u suštini odnose na povećano praćenje poštivanja trenutnih mjera, a među njima je i zaključak o tome ko i kako može propisati izolaciju.

Nakon sjednice se obratio premijer KS Edin Forto, koji je zamolio stanovništvo da se ne opušta, jer pandemija nije završila.

“Odlučili smo se da ne idemo u pooštravanje mjera, ali sam strašno zabrinut činjenicom da dolazi do opuštanja s prvim izlaskom sunca. Svi smo umorni od restriktivnih mjera, ali moramo izdržati. Ne vidimo kraj pandemiji u ovom trenutku”, rekao je on.

Kako vlast ne bi došla u situaciju da mora pooštravati mjere kako bi bio sačuvan zdravstveni sistem, odlučili su se na nekoliko zaključaka koji se odnose na povećane kontrole poštivanja trenutnih mjera, a to je obavezno nošenje maski, zabrana kretanja poslije 11 sati i zabrana okupljanja više od 30 osoba.

Prvi zaključak se odnosi na mobilizaciju kadra zdravstvenih institucija u Covid timove. Zavodu za javno zdravstvo i zdravstvenim institucijama je takođe naloženo da povećaju broj testiranja kako bi se bolje pratila pandemija.

Najinteresantnija odluka Vlade KS zasigurno je omogućavanje inspekciji da naloži 10-dnevnu izolaciju za sve koji budu zatečeni u kršenju epidemioloških mjera.

Nakon mjeseci insistiranja javnosti da se više obrati pažnja na žarišta zaraze, kako bi se donijele logičnije mjere, vlast u Kantonu Sarajevo se tek sada sjetila donijeti jednu takvu mjeru. Naime, nakon današnje sjednice Vlada KS je naložila pojačano praćenje i dostavljanje dnevne analize u smislu izvora žarišta zaraze.

“Želimo posebno staviti akcent na ona mjesta gdje najviše dolazi do zaraze, kako bismo imali jasnije informacije kada budemo donosili mjere”, rekao je Forto.

Pored ovih zaključaka, naložene su i hitne izmjene zakona kako bi se policiji omogućilo da privremeno zatvori objekte koji krše mjere.

Premijer Forto je na kraju prokomentarisao i da je Bosna i Hercegovina jedina država koja ne dogovara nabavku vakcina te da je Kanton Sarajevo pokušao nabaviti vakcine, međutim da to nije jednostavno jer mnogi proizvođači pregovaraju samo s državama, prenosi Klix.

Ostavite komentar: