Ne nazire se kraj mukama: Građani Srpske biju bitku sa poskupljenjima

U proteklih nekoliko dana u Srpskoj su drastično skočile cijene osnovnih životnih namirnica, pekare su poskupile gotovo sve svoje proizvode, a gorivo na pumpama dostiglo rekordnu cijenu.

Tako je vreća brašna prije dva dana poskupila za pet KM, pa ono kvalitetnije sada košta 33, a ono druge klase 30 KM. Cijena junetine je došla do 20 KM po kilogramu, a značajno su poskupile i ostale vrste mesa. Litar ulja u prosjeku košta 3,5, dok litar goriva na benzinskim pumpama ide i do vrtoglavih 3,55 KM.

Do ovih poskupljenja došlo je zbog cjenovnih potresa na svjetskom tržištu sirovina i energenata, što se prelilo i kod nas. Prognoze za naredni period nimalo ne obećavaju.

Mlinari

Mlinari najavljuju da će biti još poskupljenja brašna, s obzirom na rast cijena pšenice i probleme u njenoj isporuci. Pekari poručuju da će i oni morati da koriguju svoje cijene, posebno kod proizvoda za koje je brašno dominantna sirovina. To znači, kako objašnjavaju, da će i hljeb u narednom periodu poskupiti za 20 feninga, dok će gore ići i cijene ostalih pekarskih proizvoda, ali ne u ovom iznosu.

Nedavno su u Srpskoj značajno poskupile i sve vrste mesa, pa svinjetina ide do 12, junetina 20, a teletina i do 28 KM.

“Donedavno sam kilogram junetine plaćala po 15 KM, a prije dva dana sam pola kilograma platila 10 KM. Ne pamtim kad je hrana ovako često poskupljivala, i to u iznosima koji nimalo nisu beznačajni, a primanja ostala ista”, kaže Sunčica V. iz Banjaluke.

Osim pomenutih osnovnih životnih namirnica, konstantno poskupljuju i sve ostale vrste hrane, čiji je stare i nove cijene praktično nemoguće uporediti, s obzirom na to da trgovci sve češće rade korekcije.

Uvoz

Iz Udruženja mlinara RS poručuju da je od početka ove sedmice vreća najkvalitetnijeg brašna, tip 500, sa 28 otišla na 33, a brašna druge klase sa 25 na 30 KM. Riječ je o drugom poskupljenju za 15 dana, a u ovom periodu cijena brašna po vreći je otišla za više od 25 odsto.

“Neki mlinari još nisu izvršili korekcije, tako da se brašno u marketima još može naći po starim cijenama. A nova je formirana po cijeni pšenice od 315 evra. Međutim, ova žitarica trenutno košta oko 400 evra po toni, što znači da će i u narednom periodu, kad krenemo da uvozimo skuplje žito, biti poskupljenja i brašna i pekarskih proizvoda”, poručuje za Srpskainfo predsjednik Udruženja mlinara RS i direktor preduzeća  „Žitoprerada“ Prijedor Zoran Kos.

U pojedinim pekarama u Banjaluci od juče su skuplje sve vrste hljeba i ostalih pekarskih proizvoda.

Cijene kifla su otišle za pet, a hljeba za 15 feninga, pa vekna košta 1,8-1,9 KM. Sve vrste pita i sendviča su skočile za čak 60 feninga, pa sada u prosjeku koštaju oko 3,6 KM.

“Juče smo promijenili cijene svih pekarskih proizvoda. Jedino što nije poskupilo su sokovi i vode “, kažu u jednoj pekari.

Gorivo miruje

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i vlasnik banjalučke pekare „Manja“, ističe da će, zbog poskupljenja brašna, hljeb u narednom periodu poskupiti za oko 20 feninga.

“Brašno je krajem prošle godine koštalo 0,72, a sada je 1,06 KM. I prošle godine je bilo poskupljenja brašna, ali je ovo najznačajnije, zbog čega i mi moramo da povisimo cijene. Kada će se to desiti zavisi od toga koliko traju ugovori sa dobavljačima. Neke pekare su već podigle cijene, a neke će to uraditi u narednom periodu”, kaže Trivić.

Kad je riječ o gorivu, litar na pumpama u Srpskoj košta i do 3,55 KM, što je u odnosu na desetak dana ranije više za skoro jednu marku.

U ovom periodu zabilježeno je više poskupljenja benzina i dizela, a dešavalo se da su, samo tokom jednog dana, na benzinskim pumpama cijene korigovali dva puta.

Kako distributeri tvrde, u narednim danima ne bi trebalo da bude poskupljenja.

“Trenutno se cijena benzina i dizela kreće od 2,90 do 3,55 maraka, zavisno od distributera. Za sada nema naznaka za većim promjenama na tržištu, pa mislim da će u narednim danima cijene goriva biti stabilne”, naglašava predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori RS, Dragan Trišić.

Ostavite komentar: