Načelnik PU Banjaluka: Osobe koje su izvršile pljačku na Laušu su najvjerovatnije još u BiH

18.05.2024. | 22:07

Trenutno nemamo saznanja da su osobe koje su opljačkale mjenjačnicu u Banjaluci izašli iz BiH, kaže za ATV načelnik banjalučke Policijske uprave Đurica Vukelić.

“Mi smo raspisali potrage za tim svim izvršiocima za kojima tragamo, nemamo trenutno saznanja da su izašli iz države. Sva saznanja nas vežu za BiH. Ipak je to velika svota novca sa kojim oni fizički raspolažu i teško je taj novac iznijeti iz BiH. Saznanja pokazuju da su oni još u BiH”, kaže Vukelić i dodaje:

“Jedno lice je već lišeno slobode, sprovedeno u OJT Banjaluka i već se nalazi u pritvoru. Pored tog lica, 10 lica se sumnjiči da su učestvovali u izvršenju ovog teškog krivičnog djela. 7 kao pomagači i 3 kao direktni izvršioci. Svih 11 lica su državljani Gruzije.”

Načelnik PU Banjaluka kaže da se ne može zaključiti da su imali pomagala iz BiH.

“Po svim našim informacijama i sprovedenim radnjama, ne može zaključiti da su imali pomagače ovdje. Imali su razrađenu taktiku i ovo im nije prvo krivično djelo, kako na teritoriji Srpske i BiH, a tako i na teritoriji drugih evropskim zemalja. Po operativnim saznanjima, imamo informacije da su izvršili krivično djelo na teritoriji FBiH, da su izvršili ovo krivično djelo i da su pripremali najmanje još jedno krivično djelo na teritoriji Srpske”, kaže Đurica.

On je objasnio kako je tekla istraga.

“Nama je bilo čudno da nisu bili maskirani, to nam je dalo indiciju da bi mogli biti strani državljani ili da nisu građani Banjaluke. Zatim smo imali to vozilo koje je korišćeno prilikom izvršenja krivičnog djela, pa vozilo kojim su se udaljili i u toku istrage smo došli u posjed telefona koji je nađen na trasi kretanja od mjesta izvršenja djela do stan kojeg su koristili u Banjaluci. Sva komunikacija je bila na gruzijskom jeziku, čak je bila i lokacija izvršenja krivičnog djela. Moram da se zahvalim graničnoj policiji BiH i Obavještajno-bezbjednostnoj službi uz čiju pomoć smo uspjeli da identifikujemo jedno lice na aerodromu u Sarajevu koje se na kraju ispostavilo kao sam organizator te kriminalne grupe, i on je sprovedeni u Tužilaštvo. Kad je uhapšen, krenuo je u Gruziju”, kaže Đurica.

On kaže da postoje informacije da je Prijedor bio iduća meta.

“Imamo informacije da su se i lica i vozilo kretali prema gradu Prijedoru, čak su u Novom Gradu bili u jednoj mjenjačnici, mijenjali novac, a to je upravo njihov modus operandi, kretanje od mjenjačnice do mjenjačnice i traženje povoljnog terena i koja je žrtva najpovoljnija za izvršenje krivičnog djela. Naša verzija je da su poslije Banjaluke trebali otići u Prijedor da izvrše krivično djelo”, rekao je načelnik PU Banjaluka.