Vlada FBiH izdala samo preporuke kantonima o uvođenju VTP pravila

19.12.2021. | 11:41

Vlada Federacije BiH /FBiH/ pojasnila je da neće uvesti nove restriktivne mjere, odnosno obavezno pravilo VPT /vakcinisan, prebolio, testiran/ već da je kantonalnim vlada data preporuka da u skladu sa epidemiološkom situacijom uvedu to pravilo.

Iz Vlade su naveli da nisu tačne informacije, koje su danas objavili pojedini mediji, da od sutra u FBiH uvode novo pravilo koje podrazumijeva VTP potvrdu i da će “svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto”.

Napominju da su u FBiH aktuelne one mjere koje je Vlada usvojila na sjednici 16. decembra. Među tim mjerama je preporuka vladama kantona, da u skladu sa epidemiološkom situacijom, procjeni rizika, uvedu pravilo “vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a” /VPT/ za područje kantona i o tome informišu Krizni štab federalnog Ministarstva.

Kako ističu, nikakve nove mjere od sutra se ne uvode u Federaciji BiH, kao i da prema važećim mjerama uvođenje VPT pravila nije obaveza već preporukama kantonalnim vladama.

Napominju i da se pomoćnik federalnog ministra zdravstva Marina Bera danas, ili prethodnih dana, nije obraćala medijima u vezi sa tom temom.

Ranije smo prenijeli vijest sa drugih portala koji su pozivajući se na BHRT objavili da će od sutra u Federaciji BiH važiti pravilo ‘vakcinisan-testiran-prebolio’, ali se ta informacija pokazala kao neistinita nakon što je demantovana iz Vlade Federacije BiH.

Napomena

Vijest je izmjenjena nakon što je Vlada Federacije BiH demantovala prvobitnu vijest koja nije bila tačna, kao i nakon što je raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ukazalo na uočene propuste u samoj vijesti.

Oznake: Korona, Mjere