Musa o korona mjerama FBiH: Cilj je smanjenje prenosa infekcije

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH Sanjin Musa rekao je da je u FBiH ukupno do sada potvrđeno 41.067 slučajeva zaraženih korona virusom, ukupan broj umrlih je 1.012, aktivnih slučajeva je trenutno 17.329, a prosječan broj identifikovanih slučajeve dnevno iznosi 970.

“Kada se pogleda sedmodnevna incidenca, na 100.000 stanovnika na nivou FBiH ona iznosi 325 slučajeva, a izrazito je visoka incidenca u Kantonu Sarajevo, Bosanskopodrinjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, više od 500 slučajeva”, rekao je Musa na konferenciji za novinare, dodajući da se porast incidence bilježi u svim kantonima.

On je rekao da je cilj mjera koje donosi ovaj štab, da se smanji prenos infekcije, pritisak na bolnice i spasu životi, jer se početkom oktobra ušlo u period pogoršane epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Prema njegovim riječima, od početka oktobra primijećeno je da je došlo do porasta stope zaraženosti u svim životnim grupama.

Musa je istakao da najviše treba obratiti pažnju na zaštitu najranjivijih kategorija stanovništva, te izrazio žaljenje što je broj smrtnih slučajeva u Federaciji premašio 1.000.

Prema njegovim riječima, analiza pokazuje da je 80 odsto umrlih stariji od 60 godina, a 66 odsto čine muškarci.

“Ukoliko pogledamo sedmične indikatore kojima se prati progres epidemije, svi indikatori govore o daljem porastu. U 45. sedmici u odnosu na 44. došlo je do porasta broja novih potvrđenih slučajeva za devet odsto, broj hospitalizovanih je u porastu za 16 odsto, broj pacijenata na respiratoru ima rast od 48 odsto, a broj smrtnih slučajeva bilježi rast od 33 odsto”, istakao je Musa.

Ostavite komentar: