Mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja: Školarci u Srpskoj imaće novi predmet

Osnovci u devetom razredu, u Republici Srpskoj, dobiće naredne školske godine novi predmet – humanost i bezbjednost, dok će svim srednjoškolcima taj predmet biti ponuđen kao izborni.

Ova novina je zapravo predviđena Programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama koje je Vlada Srpske usvojila na prethodnoj sjednici.

Set mjera je usvojen nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi u kojoj je đak ubio osam školskih kolega i portira škole, dok je jedna djevojčica podlegla nekoliko dana poslije usljed teških povreda vatrenim oružjem.

“Radiće se na jačanju vaspitne uloge prosvjetnih i stručnih radnika, kao i kompetencija direktora”, obrazlaže Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Srpske, predviđeno uvođenje navedenog predmeta u školama.

“Niko u školi ne smije biti izuzet od obaveze da smo dužni učenicima da stvorimo i pružimo sigurno okruženje tokom njihovog boravka u školama”, rekla je Stojičićeva.

Procjena je da je za realizaciju svih 11 mjera iz usvojenog Programa potrebno oko 23 miliona KM.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture za Srpskainfo kaže da nemaju informaciju ko će predavati predmet humanost i bezbjednost.

“Bilo bi dobro da se na ovaj način uposli dio prosvjetnih radnika koji su tehnološki višak”, ocjenjuje Gnjatić i poručuje da u Sindikatu očekuju da ih predstavnici Ministarstva upoznaju sa Programom mjera. Pa, u beogradskoj tragediji je prvo smrtno stradao radnik škole, portir. Moramo razgovarati i o bezbjednosti osoblja u školama, kao i o dostojanstvu svih zaposlenih u prosvjeti čije plate su manje od ostalih u javnom sektoru”, naglašava Gnjatić.

Vlada Srpske usvojila je u četvrtak Program mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama, a po riječima ministarke Stojičić, fokus nije bio na represivnim mjerama već na promociji nenasilja.

Prevashodno, predviđeno je usvajanje zakonodavnog okvira za prevenciju nenasilja.

Ostavite komentar: