Minić: Vidim zlatne godine lovstva u Republici Srpskoj VIDEO

U minule četiri godine lovstvo u Republici Srpskoj podignuto je na viši nivo, konstatovano je na sjednici Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske, održanoj u Višegradu.

Poboljšana su zakonska i podzakonska akta koja uređuju lovstvo, godišnje planove gazdovanja i uređenje lovišta.

Na sjednici je istaknuta dobra saradnja Lovačkog saveza sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom, gdje je zahvaljujući toj saradnji i olakšicama koje lovci imaju, u lovstvo Srpske u protekle tri godine uloženo više od tri miliona KM.

– Bez lažnog optimizma, vidim zlatne godine lovstva u Republici Srpskoj. Ovim kontinuitetom ulaganja u lovišta, izgradnjom lovno-tehničkih objekata, kupovanjem hranilica i praćenjem kamerama uistinu počinjemo uviđamo da je lovstvo jedna ozbiljna nauka koja se prvo bavi uzgojem i zaštitom divljači – ističe Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske.
Lovački savez Republike Srpske trenutno čini oko 20.000 članova raasoređenih u 79 lovačkih društava. Ističu da je saradnja sa rukovodstvom Saveza na zavidnom nivou.

– Imamo pomoć Saveza, odličnu saradnju u kojoj za svaku informaciju možemo da se obratimo u svako doba – naglašava Vladan Nikitović, predsjednik Lovačkog udruženja Panos Višegrad.

Sadašnja organizacija i prilike u lovstvu rezultat su višegodišnjeg upornog rada, truda i zalaganja. Zbog pandemije virusa korona izostale su brojne hajke.

– Zbog svih ograničenja nismo bili u mogućnosti da organizujemo ni damski lov niti druge hajke, jer se tu okuplja veći broj ljudi. Nismo željeli da bilo ko snosi neke štetne posljedice – ističe Pane Gavrić, član Nadzornog odbora Lovačkog saveza.

I u narednom periodu, kako je najvljeno, ulagaće se u stručno osposobljavanje članstva, opremanje udruženja i informacione sisteme.

 

 

Ostavite komentar: