Meteorolog o promjeni vremena: Padavine i zahlađenje poslije dugog sušnog i toplog perioda

16.04.2024. | 13:32

U Republici Srpskoj danas i sutra očekuju se jače padavine poslije dugog sušnog i toplog perioda, rekla je Srni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Đorđevićeva je dodala i da će do kraja dana doći i do naglog zahlađenja.

Govoreći o predstojećem periodu, Đorđevićeva je navela da sezonske prognoze najavljuju vrlo toplo ljeto, podsjetivši da je maksimalna temperatura vazduha izmjerena u Republici Srpskoj iznosila 43 stepena Celzijusova.

Ona je rekla da su glavni razlog vrlo toplog vremena i sve češće pojave ekstremnih vremenskih događaja klimatske promjene koje su vrlo izražene i u regionu.

Đorđevićeva je ukazala i da su jake oluje uobičajena pojava u regionu u proljeće i ljeto, te da su uslovljene visokom temperaturom vazduha i velikom količinom vlage.

“S obzirom da je zima bila vrlo topla i da je Sredozemlje vrlo toplo i bogato vlagom, svi uslovi za jake oluje su ispunjeni tako da je očekivana pojava jakih nepogoda i tokom ove godine”, rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da od jeseni jača i uticaj Klimatskog fenomena “El Ninjo” koji utiče na dodatni porast temperature vazduha, što je posebno izraženo od oktobra prošle godine.

Đorđevićeva je istakla i da su sve toplije zime postale ovdašnja realnost, a posljednji put je bilo hladna 2017. godine.

“Ova zima je bila posebno topla uz vrlo izražen manjak snježnih padavina. Sve toplije zime se očekuju i u budućnosti uz prolazno hladnije periode”, rekla je Đorđevićeva.